ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Două companii producătoare de lactate au fost amendate de ANSA

15:41 | 16.02.2018 Categorie: Societate

Chişinău, 16 feb. /MOLDPRES/. Două companii producătoare de lactate au fost amendate și au fost obligate să-și retragă produsele neconforme din rețeaua comercială, transmite MOLDPRES.

Potrivit Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA), sancțiunile au fost aplicate după ce specialiștii au prelevat și examinat 126 de probe de la producătorii naționali și importatorii de produse lactate.

Testele au stabilit neconformități privind prezența grăsimilor vegetale la următoarele tipuri de produse de la SA JLC: brânză proaspătă de vaci de 5% – 21,75% de grăsimi vegetale și brânză proaspătă de vaci de 2% -14,93% de grăsimi vegetale. În laptele concentrat fiert cu zahăr „IRISCA” importat din Ucraina s-au depistat 93,77% de grăsimi vegetale, pe când prezența acestora în produsul respectiv este inadmisibilă. Totodată, în produsele lactate de la SA INCOMLAC, în untul „Crestianscoe” conținutul de grăsimi vegetale constituie - 15,54%, în brânzica glazurată cu umplutură de lapte concentrat fiert - 60,81%, în brânzica dulce Mic Vis cu caise – 34,18%, iar în brânzica glazurată cu aromă de vanilie conținutul de grăsimi vegetale este de 77,51%.

Astfel, printr-o dispoziție emisă de ANSA, SA JLC a fost sancționată cu o amendă de 12 mii de lei, iar SA INCOMLAC a primit o amendă de 15 mii de lei.

Solicitat de agenție, directorul ANSA, Gheorghe Gaberi, a specificat că specialiștii vor verifica dacă produsele neconforme vor fi retrase din rețelele comerciale. „În cazul în care companiile nu se vor conforma, vor fi mobilizate organele de forță. La fel, în continuare, va avea loc prelevarea probelor de produse lactate din rețeaua de comerț și de la punctele de inspecții de la frontiere, în acest proces fiind implicate toate subdiviziunile ANSA. Totodată, inspectorii ANSA vor verifica până la sfârșitul lunii martie toate întreprinderile de profil din țară, iar în cazul în care vor exista riscuri verificările vor continua”, a spus Gaberi.

Acțiunile de verificare au început, după ce acum două săptămâni au fost făcute publice rezultatele unei expertize de laborator realizată de Centrul de Metrologie Aplicată și Certificare la comanda Fundației Est-Europene, care au arătat că mai multe produse lactate comercializate în țară nu conțin grăsimi lactate, ci vegetale sau de proveniență străină. Unii producători naționali au respins acuzațiile și au declarat că probele ar fi fost falsificate.

(Reporter A. Ciobanu, editor A. Răileanu) 

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!