ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Uniunea Europeană cere Turciei să dea dovadă de reţinere în acţiunile sale în Siria

16:55 | 16.02.2018 Categorie: Externe

Sofia, 16 feb. /MOLDPRES/. Şefa diplomaţiei europene Federica Mogherini a cerut vineri Turciei să dea dovadă de reţinere în acţiunile sale militare din nord-vestul Siriei, reiterând mesajul adresat Ankarei de secretarul de stat american Rex Tillerson, relatează AFP, citată de AGERPRES și MOLDPRES.

„Ceea ce doreşte Uniunea Europeană este ca ţinta operaţiunilor să fie în continuare Daesh (acronimul arab al organizaţiei jihadiste Statul Islamic)”, a pledat Mogherini la Sofia, în cadrul unei reuniuni informale a miniştrilor de externe din ţările UE şi din ţările Balcanilor de Vest, la care a participat şi ministrul turc pentru afaceri europene, Omer Celik.

„Am reiterat această poziţie prietenilor noştri turci şi voi repeta declaraţiile lui (Rex) Tillerson de la Ankara, insistând pe lângă prietenii noştri turci să dea dovadă de reţinere în acţiunile lor militare”, a mai spus şefa diplomaţiei europene.

Secretarul de stat american, în vizită la Ankara, a cerut din nou vineri Turciei să dea dovadă de „reţinere” în ofensiva sa împotriva miliţiei kurde siriene Unităţile de Protecţie a Poporului (YPG) din enclava Afrin.

Turcia a declanşat la 20 ianuarie o operaţiune militară aeriană şi terestră în regiunea Afrin din nord-vestul Siriei împotriva YPG, considerată de Ankara drept "teroristă", dar care este un aliat-cheie al Statelor Unite în lupta împotriva grupării jihadiste Statul Islamic (SI).

Ankara consideră YPG o extensie a Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), scos în afara legii şi care a condus o insurgenţă timp de decenii în Turcia.

Această grupare este principalul element în confruntarea terestră susţinută de Forţelor Democratice Siriene (SDF), pe care Statele Unite le-au înarmat, instruit şi ajutat cu sprijin aerian şi forţe speciale pentru a lupta împotriva Statului Islamic.

(Editor A. Răileanu)

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!