ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Comunicat de presă al Direcţiei comunicare şi protocol a Guvernului

17:53 | 16.02.2018 Categorie: Comunicate

Progresele în elaborarea Planurilor de dezvoltare economică locală, prezentate în cadrul unui atelier de lucru

Chişinău, 16 feb. /MOLDPRES/. Membrii inițiativei Primarii pentru Creștere Economică au participat, în perioada 13-14 februarie curent, la cea de-a doua sesiune din cadrul Programului de Dezvoltare a Capacităților privind elaborarea Planurilor de dezvoltare economică locală.

În cadrul acesteia, 21 de consultanți locali, reprezentanți ai autorităților publice locale și ai agențiilor de dezvoltare regională, au prezentat progresele în procesul de planificare strategică, în mod special, constituirea parteneriatelor economice locale și analiza economică locală.

Pentru a asigura un proces de planificare participativ, majoritatea membrilor semnatari au constituit parteneriate locale în cadrul cărora mediul de afaceri reprezintă cel puțin 50% din membri. Rolul acestora este să asigure un proces de consultare eficient, care să reflecte în mod echilibrat necesitățile și viziunea de dezvoltare economică la nivel local. 

Analiza economiei locale include atât analiza structurii economiei locale, cât și analiza fiecărui element constitutiv al modelului promovat în cadrul inițiativei: acces la finanțare, terenuri și infrastructură, abilități și capital uman, incluziune, cadrul de reglementare și instituțional, poziționare externă și marketing.

De asemenea, în cadrul evenimentului, Iva Stamenova, manager de proiect din cadrul Delegației Uniunii Europene, a înmânat certificatul de membru celui de-al 17-lea semnatar al inițiativei – comuna Criva.

Primarii pentru Creștere Economică (M4EG) este o inițiativă a Uniunii Europene care a fost lansată în ianuarie 2017, în cadrul Parteneriatului Estic. Scopul acesteia este de a susține primarii și administrațiile locale să devină facilitatori activi ai creșterii economice și creării locurilor de muncă la nivel local. Partenerii principali ai inițiativei în Republica Moldova sunt Cancelaria de Stat și Congresul Autorităților Locale din Moldova.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!