ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Creştinii ortodocşi au intrat în Postul Mare

08:12 | 19.02.2018 Categorie: Societate

Chişinău, 19 feb. /MOLDPRES/. Creştinii ortodocşi au intrat astăzi în Postul Mare, cel mai aspru dintre toate cele patru posturi ale anului şi care îi pregăteşte pe oameni de Paşte, sărbătorit anul acesta în data de 8 aprilie, notează MOLDPRES.

Potrivit calendarului ortodox, timp de șapte săptămâni, credincioșii nu vor mai mânca lactate, ouă, carne şi peşte şu nu vor consuma băuturi alcoolice. Postul Mare durează patruzeci de zile, la care se adaugă săptămâna Patimilor. În această perioadă nu se fac nunți.

Mai mult, creștinii trebuie să se rețină de la anumite gânduri necurate, pofte, patimi sau fapte rele. Acest lucru înseamnă ca postul trupesc trebuie însoțit de cel sufletesc.

Calcularea datei la care creștinii sărbătoresc Paștele ține de două fenomene naturale, unul cu dată fixă - echinocțiul de primăvară, iar altul cu dată schimbătoare - luna plină. Aceasta din urmă face ca data Paștelui să varieze în fiecare an.

În anul 2019, Paștele va cădea pe data de 28 aprilie, în 2020 - pe 19 aprilie, iar în anul 2021 - pe 2 mai.

(Reporter N. Roibu, editor M. Jantovan)

img18001307

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!