ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Peste 800 de locuinţe vor fi dotate cu detectoare de fum în cadrul unei campanii organizate de MAI

13:58 | 19.02.2018 Categorie: Societate

Chişinău, 19 feb. /MOLDPRES/. Peste 800 de case locuite de familii care fac parte din grupurile de risc vor fi dotate cu detectoare autonome ce reacționează la fum. Acţiunea face parte din campania „O casă protejată - o viață salvată” demarată astăzi de conducerea Ministerului Afacerilor Interne, comunică MOLDPRES.

Prezent la evenimentul de lansare a campaniei, ministrul Afacerilor Interne, Alexandru Jizdan, a specificat că detectoarele de fum vor fi instalate în special în casele din sectorul rural în care locuiesc bătrâni, invalizi sau familii nevoiașe, în acest scop vor fi alocaţi 96 de mii de lei.

“În perioada 2000-2017, în R. Moldova au fost înregistrate circa 40 mii de incendii, soldate cu peste 3 mii decese, 172 dintre victime fiind copii. Marea majoritate a incendiilor au avut loc în case particulare, în  special din sate. Totodată, în ultimii cinci ani s-au înregistrat 282 de cazuri de intoxicări cu monoxid de carbon, soldate cu 67 de decese”, a adăugat Jizdan.

Şeful de la MAI a lansat un apel către toţi cetăţenii care îşi permit să achiziţioneze astfel de instalaţii, să şi le procure pentru a-şi securiza locuinţele.

Campania „O casă protejată - o viață salvată” a demarat în localitatea Făurești, suburbie a Chișinăului, unde specialiștii Inspectoratului General pentru Situații de Urgență au instalat detectoare în câteva case. 

Conform datelor IGSU, de  la începutul acestui an, în țară s-au produs peste 200 de incendii, în care au murit 38 de oameni, printre care și doi copii.

La începutul săptămânii trecute, liderul Partidului Democrat din Moldova, Vlad Plahotniuc, a anunţat că va solicita Ministerului de Interne să vină cu soluţii pentru sporirea securităţii în utilizarea sobelor și altor utilaje de încălzit. Atunci el a precizat că mai multe familii social vulnerabile din ţară vor primi gratuit detectoare de fum.

(Reporter A. Zara, editor M. Jantovan)

img18001321

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!