ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Cântăreţul Mihai Ciobanu a împlinit 65 de ani

08:51 | 20.02.2018 Categorie: Cultură

Chişinău, 20 feb. /MOLDPRES/. Cunoscutul cântăreţ de muzică populară Mihai Ciobanu, Artist al Poporului, deţinător al Ordinului Republicii, îşi sărbătoreşte astăzi cea de-a 65-a aniversare, informează MOLDPRES.

Poetul Vasile Romanciuc, care a colaborat decenii la rând cu interpretul, sublinia într-un eseu că „lină, blândă, mângâietoare, vocea lui Mihai Ciobanu, este, în acelaşi timp, profundă şi convingătoare: ea ne adună într-un suflet, într-o credinţă, într-o iubire. Cântecele lui Mihai Ciobanu sunt înalte lecţii de omenie şi bunătate, înţelepciune şi frumos, de lumină şi speranţă. Culese de prin toate satele noastre, melodiile lui Mihai Ciobanu, mai vesele ori mai triste, alcătuiesc o adevărată antologie a simţirii basarabene”. În context, maestrul Nicolae Botgros a afirmat că Mihai Ciobanu este „un artist adevărat, el nu aleargă după glorie şi nu-şi iroseşte timpul pentru a-şi face o popularitate ieftină”.

Mihai Ciobanu s-a născut la 20 februarie 1953 în satul Bujor, raionul Hânceşti. În 1978 a absolvit Colegiul de muzică „Ştefan Neaga”, iar în 1985 – Institutul de Arte „Gavriil Musicescu” (actualmente – Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice) din Chişinău.

De-a lungul carierei sale a înregistrat peste 300 de piese, una dintre cele mai cunoscute fiind „Casa părintească nu se vinde”, pe versurile poetului Grigore Vieru. A fost solist al orchestrelor de muzică „Mioriţa”, „Veselia”, „Mugurel” şi „Folclor” şi al orchestrei fraţilor Advahov. Din 2012 este artist liber profesionist. Concomitent colaborează cu orchestra „Lăutarii” condusă de Nicolae Botgros, cu orchestra Ansamblului „Joc”, cu orchestra „Mugurel” (dirijor — Ion Dascăl), cu orchestra prezidențială condusă de Nicolae Babin și cu orchestra „Doina armatei” dirijată de Marin Bunea ș.a.

Începând cu anul 1990, efectuează numeroase turnee în țară, dar și peste Prut, în România. În turnee a cântat acompaniat de orchestrele „Doina Vrancei” din Focșani, „Rapsozii Botoșanilor”, „Ciprian Porumbescu” din Suceava, „Trandafir de la Moldova” din Huși. În anii 1993 și 2005, este invitat cu recital la Festivalul Internațional „Maria Tănase” de la Craiova. În 2005, Mihai Ciobanu înființează grupul vocal de bărbați „Basarabenii”. În același an, își lansează primul CD, cu primul volum „La Nistru, la mărgioară”, și tot de atunci își desfășoară activitatea în calitate de profesor de canto popular la Colegiul de muzică „Ștefan Neaga”.

În anul 1993 i s-a conferit titlul onorific „Artist Emerit” al Republicii Moldova, iar în 1996 a fost decorat cu medalia „Meritul Civic”. În anul 2007 este decorat cu Ordinul „Gloria Muncii”, iar în 2010 i se conferă titlul de Artist al Poporului. În 2013, Mihai Ciobanu a fost decorat cu "Ordinul Republicii", iar în 2018 a fost distins cu premiul „Isidor Burdin” în domeniul patrimoniului cultural imaterial al Ministerului Educaţiei, Culturii şi Cercetării.

(Reporter N. Roibu, editor A. Răileanu)

img18001332

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!