ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

ANRE anunță o reducere semnificativă a prețurilor plafon la benzină și motorină

12:30 | 20.02.2018 Categorie: Economie

Chişinău, 20 feb. /MOLDPRES/. Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a stabilit astăzi, pentru perioada 21 februarie – 6 martie, prețul plafon de comercializare la cea mai solicitată benzină Premium-95 la nivel de 17,67 lei pentru un litru, iar la motorină de 15,58 lei, cu 95 de bani și respectiv 90 de bani mai puțin decât în perioada precedentă, informează MOLDPRES.

Este cea mai semnificativă reducere a prețurilor la carburanți din ultimul an, după creșterile din ultimele două perioade. Noile prețuri la benzină și motorină vor intra în vigoare la miezul nopții, și vor fi în vigoare cu începere de la 21 februarie până la 6 martie. Operatorii nu vor avea dreptul să comercializeze cu amănuntul carburanții la prețuri mai mari decât cele stabilite de ANRE.

Cotaţia barilului de petrol Brent a coborât la mijlocul zilei de astăzi la nivelul de 64,95 de dolari pe baril, după ce la sfârșitul lunii ianuarie se ridicase la peste 70 de dolari barilul. Cel mai jos nivel în luna februarie a fost atins la 13 februarie, când prețul a fost de 62,80 dolari pe baril.

O corecţie puternică a preţului petrolului ar putea să fie chiar schimbarea de trend a pieţei, care creştea neîntrerupt de 18 luni. Plafonarea de producţie, decisă în urmă cu doi ani de OPEC şi continuată în 2017 şi 2018, nu mai este îndeajuns pentru ca ţiţeiul să continue să se scumpească, în pofida unei cereri globale susţinute, scrie capital.ro. Abundenţa de ţiţei din piaţă, mai ales a producţiei tot mai mari din SUA, ar putea să prăbuşească preţul ţiţeiului.

Scăderea de la început de februarie, de la 70,4 dolari pe baril, în doar câteva zile, la 62,6 dolari, a fost cauzată, potrivit analiştilor internaţionali, de suprapunerea mai multor factori determinanţi. În primul rând, căderea burselor americane a antrenat şi o corecţie pe piaţa materiilor prime. În al doilea rând, deprecierea dolarului în raport cu principalele valute a făcut ca şi petrolul să se ieftinească. În al treilea rând, şi cel mai important, SUA a depăşit recordul istoric al producţiei de ţiţei, sondele americane pompând 10,25 milioane de barili pe zi, la 2 februarie, un nivel care nu a mai fost atins din 1970, potrivit datelor Agenţiei Americane pentru Energie. În acest moment, SUA este al doilea mare producător de ţiţei din lume, după Rusia. Mai mult decât atât, previziunile arată că, la sfârşitul anului, americanii vor pompa circa 11 milioane de barili pe zi şi vor ocupa, ca atare, primul loc în lume la producţia de ţiţei. 

(Reporter V. Bercu, editor A. Răileanu)

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!