ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Meteorologii nu confirmă informaţiile despre gerurile mari: “Datele se actualizează zilnic”

13:34 | 20.02.2018 Categorie: Societate

Chişinău, 20 feb. /MOLDPRES/. În următoarele zile se va menţine vreme geroasă, determinată de influenţa unui front atmosferic european cu mase de aer rece. Totodată, meteorologii evită să confirme informaţiile cu privire la temperaturile de circa minus 20 de grade Celsius care, potrivit mai multor surse, s-ar putea înregistra pe parcursul următoarei săptămâni, transmite MOLDPRES.

Solicitată de agenţie, Natalia Ungureanu, sinoptician de gardă la Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS), a menționat că în următoarele 24 de ore, pe teritoriul ţării se aşteaptă până la 8 grade de frig, după care vremea se va încălzi cu câteva grade, iar ulterior temperaturile ar putea iarăşi să scadă. „Prognozele se actualizează în fiecare zi şi datele diferă. Fronturile atmosferice sunt cu un anumit grad de imprevizibilitate şi nu putem afirma cu certitudine că vom avea geruri mari, după cum se vehiculează”, a menţionat Natalia Ungureanu.

Conform reprezentantului SHS, noaptea trecută cel mai frig a fost la Soroca, unde instrumentele de măsurare au indicat minus 14 grade de ger. „Însă trebuie să se ştie că în depresiuni întotdeauna e mai frig”, a precizat sursa citată.

Nici agricultorii nu se grăbesc să bată alarma în legătură cu frigul mare care ar putea fi. Astfel, Vasile Şarban, şef de direcţie la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului (MADRM), a precizat că, deocamdată, nu există prilej de îngrijorare. „Chiar dacă vor avea loc gerurile anunţate, la ora actuală nu putem întreprinde nici un fel de acţiuni pentru a proteja terenurile însămânţate cu culturi cerealiere. Nu putem diminua sau lichida urmările unui impact nefavorabil al gerului, dacă câmpurile nu vor fi acoperite cu o plapumă de cel puţin 5 centimetri de zăpadă”, a specificat Vasile Şarban pentru MOLDPRES.

În ceea ce ţine de starea livezilor, reprezentantul MADRM a spus că acestea pot fi afectate doar în cazul în care valorile termice vor coborî până la 25-30 de grade de frig. „În această perioadă, livezile se află în profund repaos vegetativ şi gerul până la 25 de grade nu le poate face nici un rău”, a menţionat specialistul.

Acelaşi lucru l-a comunicat, contactat de Agenţie, şi Ion Talmaci, vicedirectorul Institutului de Cercetări şi Amenajări Silvice, care a explicat că temperaturile în medie pe ţară de minus 15-17 nu sunt în stare să afecteze cumva arborii din păduri. „Dimpotrivă, putem vorbi chiar de o parte pozitivă a situaţiei, pentru că la asemenea valori termice pier o parte din dăunători, ceea ce este de bine pentru copaci”, a menţionat specialistul.

„Afară trebuie să fie peste 25 grade de frig ca să ne pună la griji starea pădurilor. Mai ales în spaţiile silvice plantate cu specii mai puţin rezistente la ger, cum ar fi nucul comun, frasinul ş.a. De asemenea, frigul mare este periculos şi pentru o serie de specii de arbuşti, însă în condiţiile meteorologice care le avem nu este vorba de o primejdie pentru biodiversitate. Or, în ultimii 20 de ani nici nu am avut situaţii de acest fel”, a subliniat Ion Talmaci.

(Reporter L. Grubîi, editor A. Răileanu)

img18001349

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!