ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Cifra bolnavilor de rujeolă înregistraţi în Europa a crescut cu 400 % în ultimul an, arată datele OMS

15:13 | 20.02.2018 Categorie: Societate

Chişinău, 20 feb. /MOLDPRES/. Peste 21 mii de persoane din ţările europene s-au îmbolnăvit de rujeolă în anul 2017, numărul cazurilor fiind în creştere cu 400%, arată datele Biroului Regional pentru Europa al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii /OMS/, comunică MOLDPRES.

Conform datelor OMS, izbucnirile majore de rujeolă afectează fiecare a patra ţară europeană. Cel mai mare număr de persoane afectate au fost înregistrate în România (5.562), Italia (5.006) şi Ucraina (4.767). „Aceste state au trecut printr-o serie de provocări în ultimii ani, inclusiv scăderea acoperirii generale cu vaccinuri de rutină, acoperirea redusă constant a grupurilor vulnerabile ale populaţiei, întreruperi în aprovizionarea cu vaccinuri sau sisteme neperformante de supraveghere a bolilor”, se arată în comunicatul OMS.

În Republica Moldova, testele de laborator au confirmat până în prezent prezenţa rujeolei la doi minori, dintre care un bebeluş de şapte luni.

Solicitat de agenţie, directorul adjunct al Centrului Național de Sănătate Publică /CNSP/ în prevenirea și controlul bolilor transmisibile, Nicolae Furtună, a specificat că situaţia din ţară privind această infecţie, este monitorizată zilnic de epidemiologi.

El a specificat că unica formă de protecţie împotriva rujeolei este vaccinarea şi a venit cu un apel către toţi părinţii, care se declară împotriva vaccinării, să îşi modifice decizia şi să imunizeze micuţii.

„Aceste infecţii imunodirijabile pot fi prevenite doar prin vaccinare, iar Moldova are stocuri suficiente de vaccin, rata de imunizare fiind de peste 95 la sută. În cazul unei eventuale epidemii, cei mai afectaţi ar fi copiii care nu au fost vaccinaţi”, a opinat epidemiologul.

Conform sursei citate, pentru a dispune de imunitate, copiii trebuie vaccinaţi cu trei doze de vaccin, prima dată la vârsta de 12 luni, după care la şase şi 15 ani.

Rujeola prezintă severitate din cauza complicaţiilor pe care le poate dezvolta: virusul rujeolei poate cauza complicaţii precum bronşita, pneumonia, encefalita. Incidenţa maximă a bolii se atestă în lunile de iarnă.

(Reporter A. Zara, editor A. Răileanu)

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!