ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Un raport trage un semnal de alarmă asupra situaţiei îngrijorătoare a dotării armatei germane

15:40 | 20.02.2018 Categorie: Externe

Berlin, 20 feb. /MOLDPRES/. Un raport publicat marţi de Bundestag, camera inferioară a parlamentului, trage un semnal de alarmă cu privire la dotarea armatei germane, atrăgând atenţia asupra problemelor tehnice ale submarinelor, avioanelor şi elicopterelor, precum şi asupra personalului insuficient, transmite AFP, citată de AGERPRES și MOLDPRES.

Aceste deficienţe ale Bundeswehr (armata germană) în privinţa echipamentelor şi oamenilor, în raport cu misiunile externe tot mai numeroase care îi sunt încredinţate, sunt cunoscute de mai multă vreme, însă guvernul cancelarului Angela Merkel a promis să le remedieze prin alocarea de resurse suplimentare.

„Departe de a se îmbunătăţi, capacitatea de acţiune a forţelor armate mai degrabă s-a degradat şi mai mult”, arată raportorul Bundestag-ului, Hans-Peter Bartels, în documentul menţionat.

Acesta constată „menţinerea unor lipsuri mari în ce priveşte atât personalul, cât şi materialele în toate domeniile Bundeswehr-ului”.

Exemplele citate în document sunt de natură să preocupe atât guvernul, cât şi aliaţii Germaniei din NATO sau statele care îi sunt partenere în misiunile internaţionale.

Astfel, la sfârşitul lui 2017, cele şase submarine germane erau trase pe uscat pentru probleme tehnice. La rândul său, aviaţia a traversat recent perioade în care niciunul din cele 14 aparate de transport militar Airbus de tip A400M nu erau în stare de zbor, tot din cauza unor deficienţe tehnice.

Chiar şi responsabilii escadrilelor formate din cele mai sofisticate avioane de vânătoare, Eurofighter şi Tornado, elicoptere Tigre, CH-53 sau NH-90, se plâng că nu pot asigura instruire suficientă echipajelor pentru că aparatele sunt frecvent consemnate la sol pentru probleme mecanice, mai arată raportul.

În ce priveşte marina, deşi scoaterea din uz a navelor vechi respectă calendarul prevăzut, sosirea celor noi şi moderne se află sistematic în întârziere.

''Lipsa de piese de schimb afectează atât armata terestră, cât şi forţele aeriene'', mai indică raportul.

În urma tăierilor din bugetele militare ale Germaniei după reunificarea ţării, în 1990, şi sfârşitul Războiului Rece, armata s-a confruntat în mod regulat cu problema echipamentelor învechite.

Guvernul a declarat în 2017 că îşi propune să stopeze această tendinţă, anunţând că Bundeswehr-ul va beneficia în următorii şapte ani de prima creştere de efective de după 1990 şi de mai multe investiţii.

Însă, potrivit raportului menţionat, până în prezent ''nu există încă suplimentări reale'' în bugetele militare. 

(Editor A. Răileanu)

img18001357

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!