ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Comunicat de presă al Ministerului Economiei și Infrastructurii

15:50 | 20.02.2018 Categorie: Comunicate

Moldova și Polonia, interesate să extindă comerțul, turismul și investițiile în mai multe domenii prioritare

Chişinău, 20 feb. /MOLDPRES/. Ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici, a avut astăzi o întrevedere cu Ambasadorul Republicii Polone în țara noastră, Bartłomiej Zdaniuk, privind aspectele extinderii cooperării comercial-economice între Republica Moldova și Republica Polonia.

Chiril Gaburici a remarcat un flux pozitiv al volumului schimburilor comerciale și a relațiilor bilaterale din ultima perioadă, menționând că Guvernul Republicii Moldova pledează pentru dinamizarea comerțului între state. În context, ministrul Economiei și Infrastructurii a subliniat că Republica Polonia se situează pe locul opt la capitolul parteneri comerciali ai Republicii Moldova, după volumul schimburilor comerciale.

Referindu-se la crearea posibilităților de extindere a investițiilor poloneze în economia țării noastre, Chiril Gaburici a menționat că Republica Moldova oferă oportunități de comerț liber și facilități vamale și fiscale pentru investitorii străini în zonele economice libere, dar și în parcul IT, care numără deja aproape o sută de rezidenți înregistrați. De asemenea, Acordurile semnate între Republica Moldova și Republica Polonia pe diverse domenii de activitate, inclusiv comercial-economic, financiar, transport, facilitează crearea unui climat investițional atractiv pentru mediul de afaceri.

Ambasadorul Bartłomiej Zdaniuk s-a pronunțat pentru dezvoltarea turismului și intensificarea schimburilor comercial-economice, reiterând că volumul comerțului extern s-a dublat în ultima perioadă, iar partea poloneză este deschisă pentru noi investiții și schimburi comerciale. De asemenea, Ambasadorul Republicii Polone a remarcat interesul pentru dezvoltarea bilaterală a potențialului în agricultură, iar în acest scop poate fi efectuat un schimb de experiență cu privire la noile idei și tehnologii în domeniu. Potrivit lui Bartłomiej Zdaniuk, produsele și vinurile moldovenești sunt prezente la cotă înaltă pe piața poloneză și se găsesc pe toate rafturile magazinelor.

La final, Chiril Gaburici i-a adresat felicitări Ambasadorului Bartłomiej Zdaniuk cu ocazia alegerii Republicii Polone în calitate de membru nepermanent al Consiliului de Securitate al ONU pe perioada 2018-2019 și a mulțumit părții polone pentru asistența financiară și suportul oferit Republicii Moldova în implementarea reformelor și obiectivelor de integrare europeană.

În Republica Moldova activează 94 de întreprinderi cu capital polonez, investițiile însumând peste 214 milioane de lei. 

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!