ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Comunicat de presă al Ministerului Justiției

16:05 | 20.02.2018 Categorie: Comunicate

Discuții despre proiectul de lege cu privire la organizațiile necomerciale

Chişinău, 20 feb. /MOLDPRES/. Ministrul Justiției, Alexandru Tănase, a avut o întrevedere cu reprezentanții Centrului European pentru Drept Necomercial (ECNL). Au fost discutate mai multe propuneri ce vizează proiectul de lege cu privire la organizațiile necomerciale.

Reprezentanții ECNL au spus că „salută decizia Ministerului Justiției de a relansa procesul de adoptare a unei legi moderne și favorabile, ce garantează libertatea de asociere în Republica Moldova”. Totodată, ei au înaintat propuneri generale dar și recomandări specifice în vederea îmbunătățirii și definitivării proiectului. În context, Alexandru Tănase a menționat că „acest proiect de lege este o prioritate pentru Ministerul Justiției, iar în curând acesta urmează a fi prezentat Parlamentului pentru adoptare”.

Scopul proiectului este de îmbunătăți cadrul legal al organizațiilor necomerciale pentru a corespunde standardelor internaționale şi europene privind libertatea de asociere. În  prezent, aceste formele de asociere sunt reglementate prin legi separate. Proiectul urmează să reglementeze în mod unitar și în condiții de egalitate constituirea, înregistrarea, reorganizarea și încetarea activității acestora.

Menționăm că, ECNL este un centru de resurse și cercetare, cu sediul în Ungaria, ce promovează consolidarea unei politici și mediu juridic de sprijin pentru societatea civilă. Centrul conlucrează cu parlamente, guverne, autorități locale și OSC din Europa Centrală și de Est în vederea susținerii adoptării legislației ce sprijină libertatea de asociere.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!