ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

La Chișinău a fost inaugurată Universiada națională

08:14 | 21.02.2018 Categorie: Sport

Chişinău, 21 feb. /MOLDPRES/. Universiada instituțiilor de învățământ superior din Republica Moldova a fost inaugurată ieri, într-un cadru festiv, la complexul de sporturi al Universității de Stat de Medicină și Farmacie (USMF) ”Nicolae Testemițanu”, relatează MOLDPRES.

Președintele Federației Sportului Universitar din Moldova, Veaceslav Manolachi, a subliniat în debutul festivității importanța  evenimentului. ”Campionatele universitare la cele 20 de probe din programul competițional se înscriu, în opinia mea, armonios în suita evenimentelor consacrate memoriei domnitorului  Ștefan cel Mare și Sfânt, care este un exemplu de patriotism și eroism. Să fim demni de faptele lui, să le consolidăm și pe plan sportiv. Campionatele care se vor desfășura îi vor desemna pe cei mai buni, vor constitui teste pentru selectarea în selecționata Moldovei care va participa în 2019 la Universiada Mondială”, a subliniat liderul sportului studențesc.

Invitatul de onoare la manifestare a fost Președintele țării Igor Dodon. El a declarat că a acceptat cu plăcere propunerea de a patrona Universiada. ”Voi contribui, precum am mai promis anterior, că vor fi construite în diferite localități o sută de terenuri, complexe sportive, pentru că practicarea exercițiului fizic este o necesitate vitală și un indice al sănătății poporului. Anul lui Ștefan cel Mare și Sfânt a coincis cu Universiada, care este sărbătoarea voastră, sărbătoarea tinereții. Vă doresc o competiție interesantă și aveți promisiunea mea fermă că primele trei echipe situate în clasamentul general vor beneficia de prime în sume de 200.000 de lei, 150.000 și 100.000 de lei”, a declarat șeful statului, după care a dat citire unei liste în care un grup de performeri și antrenori au fost decorați cu ordine și medalii pentru evoluțiile meritorii la Campionatele Europene și Mondiale.

Alocuțiuni consacrate evenimentului au mai rostit președintele Consiliului rectorilor, Grigore Belostecinic, secretarul de stat pe problemele tineretului și sportului, Radu Rebeja, alți invitați de onoare. Asistența a urmărit apoi un program demonstrativ de acrobatică, procedee de autoapărare și dansuri. Universiada a fost reluată după o pauză de doi ani. La primul concurs desfășurat, baschetul feminin, campioană a devenit selecționata Universității de Stat de Educație Fizică și Sport. La complexul USMF se va desfășura până sâmbătă turneul de fotbal în sală din cadrul Universiadei.

(Reporter I. Robu, editor L. Alcază)

img18001378

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!