ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Serghei Lavrov a declarat că ambasadorii americani au primit instrucţiuni să descurajeze cooperarea cu Rusia

15:22 | 21.02.2018 Categorie: Externe

Ljubljana, 21 feb. /MOLDPRES/. Şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov a declarat miercuri - la finalul discuţiilor purtate cu omologul său sloven Karl Erjavec, cu ocazia unei vizite în Slovenia - că Departamentul de Stat al SUA ar fi recunoscut că ambasadorii americani din lumea întreagă au primit instrucţiuni clare să convingă autorităţile ţărilor unde sunt la post să nu coopereze cu Rusia, relatează agenţia de presă oficială rusă TASS, preluată de AGERPRES și MOLDPRES.

''Chiar ieri (marţi), un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA a declarat cu mândrie în public că ambasadorii americani din toate ţările lumii, fără excepţie, au primit instrucţiuni stricte: să meargă zilnic şi să convingă autorităţile din ţările unde sunt acreditaţi să nu coopereze cu Rusia, pe motiv că Statele Unite au instituit sancţiuni împotriva Federaţiei Ruse'', a declarat Lavrov.

''Cred că este suficient doar să auzi despre acest fapt pentru a înţelege pe ce fel de principii îşi construiesc americanii relaţiile cu ţările străine'', a remarcat în acest context ministrul de externe rus.

La 20 februarie, purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat, Heather Nauert, a declarat că toate misiuni diplomatice ale Statelor Unite au primit instrucţiuni din partea aparatului central care prevăd ca ei să convingă ţările în care se află la post să renunţe la relaţii de cooperare economică cu Federaţia Rusă, în primul rând în industria de armament, notează TASS.

Administraţia preşedintelui american Donald Trump consideră că a reuşit să împiedice Moscova să încheie diverse contracte cu parteneri străini în valoare de aproximativ 3 miliarde de dolari prin aplicarea noii legi care prevede înăsprirea sancţiunilor faţă de Rusia, Iran şi Coreea de Nord.

Referitor la relaţiile cu Slovenia, ţară membră a UE şi NATO, Serghei Lavrov a subliniat că Ljubljana 'doreşte să ducă o politică externă în aşa fel încât să poată să coopereze cu acele state care îi pot aduce maximum de beneficii economice şi de investiţii'.

''Slovenii vor să îşi păstreze identitatea culturală şi spirituală. Nu văd vreun afront la adresa nimănui prin aceasta. Respectăm pe deplin această abordare multivectorială'', a afirmat şeful diplomaţiei ruse.

Rusia face obiectul unor sancţiuni din partea UE şi SUA începând cu 2014 din cauza rolului său în criza din Ucraina: anexarea Crimeii şi sprijinul militar acordat rebelilor proruşi din estul acestei ţări vecine, asistenţă pe care Moscova o neagă constant.

Recent, Statele Unite au înăsprit sancţiunile la adresa Rusiei din cauza acuzaţiilor de ingerinţă în alegerile prezidenţiale din 2016 în favoarea miliardarului Donald Trump.

''Nu va fi uşor de restabilit relaţiile dintre Rusia şi SUA, întrucât Statele Unite sunt un partener extrem de nesigur'' la ora actuală, a declarat în acest context marţi adjunctul ministrului de externe rus Serghei Riabkov, citat de agenţia de presă oficială rusă RIA Novosti. 

(Editor L. Alcază)

img18001395

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!