ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Olanda a acordat azil unui procent de peste 70% dintre solicitanţii turci suspectaţi de legături cu Gülen

17:48 | 21.02.2018 Categorie: Externe

Amsterdam , 21 feb. /MOLDPRES/. Olanda a acordat azil unui procent de 73% dintre cetăţenii turci care au depus cereri şi erau suspectaţi de legături cu reţeaua clericului Fethullah Gülen, acuzat de Ankara de orchestrarea puciului eşuat din iulie 2015, potrivit serviciului în limba turcă al BBC, preluat miercuri de cotidianul turc Hurriyet, transmit agențiile Novinite, AGERPRES și MOLDPRES.

În total, 509 turci au depus cereri de azil în Olanda în 2017, conform datelor oficiale.

Potrivit canalului olandez NOS, majoritatea celor care au primit azil în Olanda sunt simpatizanţi ai clericului turc stabilit în SUA.

După tentativa de puci, Olanda a acordat azil unui număr de opt susţinători ai reţelei Gülen, a declarat Jan Eikelboom, preşedintele Asociaţiei olandeze a avocaţilor practicanţi în domeniul azilului (VAJN).

Cei opt indivizi acuzaţi în Turcia pentru prezumtivul rol avut în tentativa de lovitură de stat din 2015 au primit azil din cauza ''riscului de a fi supuşi represiunii în Turcia'', a precizat Eikelboom.

Potrivit guvernului olandez, numărul cetăţenilor turci care solicită azil a crescut progresiv din 2016, o tendinţă similară celei observate şi în alte state europene.

Dacă, în 2015, în Olanda au fost consemnate 56 de cereri de azil din partea unor cetăţeni turci, un an mai târziu au fost înregistrate 235, iar în opt luni ale anului trecut, 309.

(Editor L. Alcază)

img18001403

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!