ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

O expoziţie în memoria bijutierului Alexei Marco a fost inaugurată la Chişinău

17:59 | 21.02.2018 Categorie: Cultură

Chişinău, 21 feb. /MOLDPRES/. O expoziție comemorativă cu genericul  „Alexei Marco. Amintiri…”, dedicată regretatului  bijutier din R. Moldova Alexei Marco a fost vernisată astăzi la Muzeul Naţional de Istorie al Moldovei, informează MOLDPRES.

Solicitată de agenţie, secretarul ştiinţific al instituţiei, Elena Ploşniţă, moderatoarea manifestării, a menţionat că expoziția comemorativă „Alexei Marco. Amintiri...” cuprinde piese de bijuterie, piese din fildeș, email și metal forjat, care se expun în premieră. „Lucrările de artă prezentate sunt piese de patrimoniu de mare valoare artistică și istorică. Ele provin din colecția Muzeului Național de Artă al Moldovei, colecția Muzeului Național de Istorie a Moldovei, precum și din colecția personală a Dariei Grabco (sora plasticianului). Expoziția constituie un omagiu adus artistului plastic Alexei Marco, trecut prin experiența amară a surghiunului, destinul căruia a devenit, pe bună dreptate, un model de rezistenţă”, a precizat Elena Ploşniţă.

La rândul său, criticul de artă Constantin Spânu a subliniat că deşi n-a avut o pregătire artistică specială, Alexei Marco a realizat lucrări excepţionale în tehnici diverse, care constituie adevărate piese de patrimoniu. În cadrul manifestării a fost lansată cartea „Destinul giuvaiergiului din Moldova. Alexei Marco”, semnată de Liliana Condraticova. Despre volum şi despre protagonistul ei au vorbit academicianul-coordonator Victor Ţvircun, profesorul universitar Pavel Cocârlă, criticii de artă Ludmila Toma şi Eleonora Brigalda-Barsbas ş.a.

Artistul plastic Alexei Marco, bijutier, specialist în emailare artistică s-a născut la 17 martie 1935 în satul Sturzeni, judeţul Tighina. Și-a început activitatea în atelierul de confecţionare a pieselor de fildeș din oraşul Tobolsk, Rusia, unde a fost deportată familia Marco în anul 1949. A absolvit Institutul Tehnologico-Industrial din Moscova (1961–1963), specialitatea Prelucrarea artistică a metalului şi lemnului; a profesat la Şcoala de Artă şi Industrie din Abramţevo, Rusia (1963–1966). Membru al Uniunii Artiştilor Plastici din URSS (1965), pictor principal la Biroul artistic de proiectare din Moscova (1966-1970). După revenirea la Chișinău (1973), a activat ca bijutier în cadrul atelierului de giuvaiergerie al Fondului Plastic al UAP din RSSM, iar din 1981 se lansează în creație liberă, devenind giuvaiergiu neafiliat.

A participat la numeroase expoziții republicane, unionale și internaționale, desfășurate la Chișinău, Tiraspol, Moscova, Palanga (Lituania), Jablonec nad Nisou (Republica Cehă), Limoges (Franța), Mongolia, Republica Democrată Germană ș.a. Articolele de bijuterie, piesele de fildeş (marcate de influenţa artei decorative nipone) şi plachetele emailate, realizate de Alexei Marco pe parcursul anilor 1960-1990, au avut un impact semnificativ asupra artei decorative din RSSM şi, după 1991, din Republica Moldova. S-a stins din viaţă la 1 iunie 1993.

Evenimentul de astăzi a fost organizat de Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei şi Institutul Patrimoniului Cultural al Ministerului Educaţiei, Culturii și Cercetării.

(Reporter N. Roibu, editor L. Alcază)

img18001404

img18001404

img18001404

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!