ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Rusia condamnă noua lege a Ucrainei privind reintegrarea Donbasului, întrucât încurajează recurgerea la forţă

18:57 | 21.02.2018 Categorie: Externe

Moscova, 21 feb. /MOLDPRES/. Ministrul de externe rus, Serghei Lavrov, a declarat miercuri că noua lege ucraineană privind reintegrarea celor două regiuni separatiste din estul ţării - Doneţk şi Lugansk - promulgată de preşedintele Petro Poroşenko cu o zi în urmă - încurajează utilizarea forţei pentru restabilirea integrităţii teritoriale a Ucrainei, ''ceea ce este absolut inacceptabil'', potrivit TASS şi dpa, citate de AGERPRES și MOLDPRES.

Legea, ''care permite şi încurajează utilizarea forţei pentru restabilirea integrităţii teritoriale a Ucrainei'', este o abatere de la procesul de pace convenit la nivel internaţional, a declarat Lavrov presei în capitala Sloveniei, unde se află într-o vizită.

''Ne aşteptăm ca Occidentul, mai întâi de toate Berlinul şi Parisul, ca părţi ale formatului de negocieri 'Normandia', să înţeleagă că ultimele decizii ale conducerii ucrainene ne îndepărtează de la aplicarea Acordurilor de pace de la Minsk'', a spus ministrul rus.

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a promulgat marţi seară legea cu privire la particularităţile politicii de stat pentru asigurarea suveranităţii de stat a Ucrainei asupra teritoriilor ''ocupate temporar'' în regiunile Doneţk şi Lugansk sau ''Legea reintegrării Donbasului".

Rebelii separatişti, sprijiniţi de Rusia, şi armata guvernamentală a Kievului luptă de aproape patru ani în cele două regiuni din estul ţării situate la frontiera cu Federaţia Rusă. Peste 10.000 de persoane şi-au pierdut viaţa deja în acest conflict, potrivit unui bilanţ ONU.

Noua lege permite armatei ucrainene să ''utilizeze forţa'' pentru a ''descuraja agresiunea armată a Federaţiei Ruse în regiunile Doneţk şi Lugansk'', potrivit textului final de pe site-ul parlamentului ucrainean. Aceasta în contextul în care Moscova susţine că nu are trupe în estul Ucrainei.

Ministerul de Externe al Rusiei calificase această lege luna trecută drept ''pregătirea de un nou război''.

Potrivit TASS, în acest document, zonele aflate în afara controlului Kievului sunt numite ''teritorii ocupate temporar'', iar acţiunile Rusiei sunt calificate drept ''agresiune împotriva Ucrainei''. Legea îi conferă preşedintelui dreptul să folosească forţele armate în interiorul ţării fără consimţământul parlamentului, inclusiv pentru eliberarea teritoriilor din estul ţării. În acest scop se creează o celulă operativă a forţelor armate pentru a controla toate structurile de forţă şi administraţiile militaro-civile din zona de conflict.

În plus, conform TASS, după modificare, toate trimiterile la acordurile Minsk au fost eliminate din textul documentului.

Dimpotrivă, preşedintele ucrainean Petro Poroşenko asigură că documentul semnat la 20 februarie privind reintegrarea Donbasului nu încalcă niciun fel de angajamente internaţionale asumate de Ucraina şi nici acordurile de la Minsk, notează agenţia de presă ucraineană Unian.

''În această lege, noi calificăm Rusia drept stat agresor şi acest lucru este stabilit la nivel legislativ. De asemenea, se stabileşte din punct de vedere juridic că Rusia a ocupat teritoriul nostru (din est). Această lege consolidează în mod semnificativ baza legală pentru utilizarea forţelor armate ale Ucrainei şi a altor organe de drept pentru apărarea statului nostru'', a spus preşedintele ucrainean înainte de semnarea documentului după reuniunea Consiliului pentru Securitatea Naţională şi Apărare, marţi seară, la Kiev. 

(Editor L. Alcază)

img18001409

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!