ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Lucrările de renovare a clădirii Președinției au demarat astăzi

15:12 | 22.02.2018 Categorie: Politică

Chişinău, 22 feb. /MOLDPRES/. Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, împreună cu ex-ambasadorul Republicii Turcia la Chișinău, Hulusi Kılıç au participat astăzi la iniţierea lucrărilor de reparaţie a clădirii Președinției R. Moldova, devastată în aprilie 2009. Reparaţia va costa peste 7 milioane de euro şi va fi achitată din banii autorităţilor turce, comunică MOLDPRES.

Igor Dodon a menţionat în cadrul evenimentului că edificiul Preşedinţiei este un simbol de stat care nu poate rămâne în paragină. “Atât pentru reparaţie cât şi pentru mobilă statul nu va cheltui niciun leu, banii vin ca o donaţie din partea poporului turc. Preconizăm ca lucrările de reparaţie să fie finalizate în luna august, când îl voi invita  pe președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan să inaugurăm acest simbol de stat”, a spus Dodon.

Şeful statului a ţinut să precizeze că inaugurarea clădirii renovate ar putea avea loc chiar la 27 august, de Ziua Independenţei.

Ex-ambasadorul Republicii Turcia, Hulusi Kılıç a ţinut să menţioneze că bani cheltuiţi pentru reparaţie sunt o donaţie şi a dat asigurări că după renovare sediul Preşedinţiei va fi unul din cele mai frumoase edificii din Chişinău.

Anterior Ambasada Turciei a emis un comunicat în care a specificat că lucrările de reparaţie a sediului Preşedinţiei de la Chişinău vor fi efectuate de compania Sonbay cu sediul la Ankara  iar toate aspectele cu caracter financiar vor fi coordonate de Agenția Turcă de Coordonare și Cooperare (TIKA), care își asumă integral controlul asupra realizării proiectului.

Reprezentanţii TIKA au menţionat că la lucrările de reparaţie vor fi implicaţi peste 150 de muncitori care urmează să renoveze circa 2500 de metri pătrați.

Edificiul Parlamentului și cel al Președinției au fost devastate în timpul protestelor din aprilie 2009.

(Reporter A. Zara, editor  M. Jantovan)

img18001434

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!