ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

„Moldsilva” a întreprins măsuri pentru prevenirea colectării ilicite a florilor de primăvară

12:23 | 23.02.2018 Categorie: Societate

Chişinău, 23 feb. /MOLDPRES/. Agenţia „Moldsilva” a emis astăzi un ordin cu privire la măsurile de ocrotire a speciilor de plante cu regim special de protecţie, informează MOLDPRES.

Conform ordinului, Agenţia va organiza grupuri operative de control la nivel de entităţi silvice subordonate, care vor efectua raiduri şi vor fi împuternicite să oprească colectarea şi comercializarea plantelor ocrotite de stat, inclusiv flori, muguri, tulpini, ramuri, rădăcini, bulbi, rizomi etc.

Totodată, în rezervaţiile naturale „Codrii”, „Pădurea Domnească”, „Plaiul Fagului”, „Prutul de Jos”, alte arii protejate, este anunţat regim de monitorizare permanentă a locurilor de creştere a florei.

În acelaşi timp, conducerea instituţiei mizează şi pe susţinerea cetăţenilor, care sunt rugaţi să contacteze linia fierbinte (022-211-311) dacă depistează încălcări.  

Măsurile întreprinse de „Moldsilva” sunt motivate de înteţirea în perioada februarie-martie a comercializării ilegale a plantelor vernale rare (ghiocei, omătuţe, crocuşi, lalele de pădure, dediţei, brândușe ş.a.) care sunt înscrise în Cartea Roşie a R. Moldova. Potrivit Agenţiei, tradiţional, cele mai aglomerate puncte de vânzare ilicită a florilor de primăvară se regăsesc în municipiul Chişinău şi pe traseele naţionale Leuşeni, Orhei, Călăraşi şi Ungheni.

Persoanele care vor fi prinse colectând sau vânzând plante pe cale de dispariţie ce sunt incluse în Cartea Roşie riscă o amendă de 1500-3000 de lei.

În Fondul forestier naţional sunt înregistrate 155 de specii floristice, incluse în regim special de protecţie.

(Reporter L. Grubîi, editor L. Alcază)

img18001465

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!