ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Republica Moldova 30 de ani de independență

Cântăreaţa Maria Iliuţ îşi sărbătoreşte ziua de naştere

12:50 | 23.02.2018 Categorie: Cultură

Chişinău, 23 feb. /MOLDPRES/. Interpreta de muzică populară Maria Iliuţ, Maestru în Artă, îşi sărbătoreşte astăzi ziua de naştere, informează MOLDPRES.

Solicitată de agenţie, cântăreaţa a spus că îşi va sărbători ziua de naştere în sânul familiei, iar prima care a felicitat-o a fost nepoţica Maria Iliuţ, care are cinci ani şi jumătate. „Ea mi-a dăruit mai multe baloane. Maria Iliuţ este dragostea şi speranţa noastră. Nepoţica îmi aduce cele mai mari bucurii”, a subliniat cântăreaţa.   

Interpreta s-a născut la 23 februarie anul 1955 în satul Crasna, raionul Storojineţ, regiunea Cernăuţi, Bucovina, astăzi Ucraina. În 1978-1984, şi-a făcut studiile la Institutul de Arte „Gavriil Muzicescu” din Chișinău cu Tamara Dergaci şi Valentina Boldurat (catedra dirijat coral), Tatiana Muzâca (istoria muzicii) şi Felix Biriukov (teorie-solfegiu, armonie).  

Începând cu anul 1983, este solistă la ansamblul etnofolcloric „Tălăncuța”, formațiile „Ștefan Vodă” și „Busuioc moldovenesc” din Chișinău. A condus studioul folcloric de la Palatul de Creaţie a Copiilor din Chişinău. În prezent este lector superior la Facultatea de Arte Frumoase a Universității de Stat din Moldova, unde conduse Ansamblul etnofolcloric „Crenguţa de iederă”.

A colaborat cu orchestrele de muzică populară „Mugurel”, „Folclor” şi „Joc”, cu Mihai Amihalachioaie, Gheorghe Banariuc, Petre Neamțu, Nelu Laiu și alți muzicieni. A înregistrat mai multe cântece populare la Radio Moldova, precum „Bătuta ca la Crasna”, „Bătrâneasca”, „Busuioace nu te-i coace”, „Cântă, cuce, că ți-i bine”, „Sus pe munte cade bruma”, „Doamne, doamne, greu e dorul”, „Mamă, câte fete ai” ș.a.

A fost laureată a Festivalului-concurs internațional al cântăreților români de pretutindeni de la Drobeta Turnu-Severin, 1989, a Concursului „Cântați cu noi” de la Chișinău, 1989, a Festivalului folcloric național „Șezătoarea” de la Fălticeni, 1992 și a Festivalului-concurs al cântecului păstoresc „Miorița” de la Târgoviște, 1996. A întreprins mai multe turnee în străinătate. A mai fost menționată cu Diploma Ministerului Educației din Republica Moldova și Diploma de Excelență a Consulatului General al României la Cernăuți. Este membră a Uniunii Muzicienilor din Moldova și a Societății Culturale București-Chișinău.

(Reporter N. Roibu, editor L. Alcază)

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!