ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Termenul de desfăşurare a concursului pentru elaborarea compoziţiei sculpturale „Grigore Vieru” a fost prelungit

13:57 | 23.02.2018 Categorie: Cultură

Chişinău, 23 feb. /MOLDPRES/. Termenul de desfăşurare a concursului pentru elaborarea compoziţiei sculpturale „Grigore Vieru” a fost prelungit până la 26 octombrie 2018, potrivit unei decizii a Consiliului municipal Chişinău (CMC), relatează MOLDPRES.

Conform deciziei CMC, participanţii la concurs vor propune inclusiv locurile unde urmează a fi amplasată compoziţia, cu acordul prealabil al comisiei de concurs.

Pentru organizarea concursului, autorităţile locale au decis alocarea a 200 mii lei. Pentru prima dată, concursul municipal pentru elaborarea compoziţiei sculpturale „Grigore Vieru” a fost lansat încă în luna mai 2010. Iniţial s-a propus ca monumentul poetului să fie amplasat pe bd. Grigore Vieru. Atunci, în concurs s-au înscris 12 echipe, care au elaborat 16 schiţe pentru viitorul monument.

Comisia de concurs, din care fac parte reprezentanţi ai Primăriei Chişinău, Guvernului R. Moldova, Academiei de Ştiinţe a Moldovei, ai societăţii civile şi membri ai familiei regretatului poet Grigore Vieru, a propus însă prelungirea concursului.

Poetul Grigore Vieru s-a născut la 14 februarie 1935 în satul Pererâta, judeţul Hotin, în prezent raionul Briceni. El este autorul volumelor de versuri ”Alarma”, ”Muzicuţe”, ”Mama”, ”Numele tău”,  ”Aproape”, ”Un verde ne vede”, ”Taina care mă apără”, ”Rădăcina de foc” ș.a. Grigore Vieru este şi autorul ”Abecedarului”. Opera sa a fost tradusă în engleză, rusă, germană, italiană, bulgară şi în alte limbi. În 1988 i-a fost acordată cea mai prestigioasă distincţie internaţională în domeniul literaturii pentru copii - Diploma de Onoare ”H. Ch. Andersen”. În 1996 a fost decorat cu ”Ordinul Republicii”. În 1990 a fost ales Membru de Onoare al Academiei Române, iar în 1993 - membru corespondent al acesteia. S-a stins din viaţă la 18 ianuarie 2009 în urma unui accident rutier. Grigore Vieru a fost decorat post-mortem cu Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Mare Cruce. În prezent, mai multe şcoli din R. Moldova, un bulevard din capitală şi o stradă la Iaşi, România, îi poartă numele.

(Reporter A. Ciobanu, editor L. Alcază)

img18001472

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!