ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Planul de organizare a manifestațiilor consacrate Zilei Memoriei a fost publicat în Monitorul Oficial

14:59 | 23.02.2018 Categorie: Societate

Chişinău, 23 feb. /MOLDPRES/. O dispoziție a Guvernului privind organizarea manifestațiilor consacrate Zilei Memoriei (2 martie) a fost publicată astăzi în Monitorul Oficial al Republicii Moldova. În această zi sunt comemorați cei căzuţi în conflictul armat din anul 1992 pentru apărarea integrităţii şi independenţei Republicii Moldova şi victimele acestui conflict, transmite MOLDPRES.

Potrivit documentului, vor fi realizate un complex de activităţi pentru înveşnicirea memoriei celor căzuţi în luptă. Astfel, vor avea loc depuneri de flori la monumentul domnitorului Ștefan cel Mare și Sfânt și va fi organizat un Marș al Memoriei pe străzile capitalei. Ulterior, va avea loc un miting de comemorare a eroilor căzuți pe câmpul de luptă și vor fi instalate plăci comemorative pe unele edificii din țară.

În instituţiile de învățământ, vor fi organizate decade educativ-patriotice cu participarea veteranilor, dedicate eroilor căzuţi în acţiunile de luptă pentru apărarea integrităţii şi independenţei Republicii Moldova.

La fel, vor fi desfășurate competiții sportive şi turnee la diferite genuri de sport în memoria eroilor căzuţi. De asemenea, la 2 martie, în incinta Bibliotecii Naționale va avea loc inaugurarea expoziţiei de carte „Veşnicia clipelor de glorie”, iar în luna aprilie va fi organizată o conferinţă ştiinţifică cu tema „Anul 1992 – memorie şi actualitate”.

Acțiunile vor fi realizate din contul bugetului autorităţilor locale.

Potrivit Ministerului Apărării, în conflictul armat de pe Nistru din anii 1991-1992 au participat peste 30 mii de persoane. 300 de militari şi civili au murit, iar alţi 3 500 au fost răniţi.

(Reporter A. Ciobanu, editor L. Alcază)

img18001473

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!