ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Bulgaria va iniţia în martie procedura de achiziţie de avioane de vânătoare şi transportoare blindate

17:31 | 23.02.2018 Categorie: Externe

Sofia, 23 feb. /MOLDPRES/. Ministerul bulgar al Apărării va prezenta luna viitoare în guvern propunerea de achiziţie de avioane de vânătoare şi transportoare blindate, a declarat vineri ministrul de resort, Krasimir Karakaceanov, informează AGERPRES și MOLDPRES cu referire Novinite.

Ministrul a precizat, pentru postul public BNT, că Bulgaria va căuta oferte ''pentru avioane noi şi second-hand'' pentru ''a găsi cele mai bune preţuri şi cele mai bune opţiuni''.

Karakaceanov a declarat în noiembrie că ministerul său va solicita oferte de la mai mulţi producători.

Avioanele ce urmau să fie luate în calcul sunt F-16 de la Lockheed Martin, JAS 39 Gripen al Saab, Typhoon al Eurofighter şi F/A-18 Super Hornet de la Boeing.

Aparatele de fabricaţie occidentală urmează să ia locul celor sovietice MiG-29. Valoarea contractului este aşteptată să se ridice la circa 1,5 miliarde de leva (946 milioane de dolari).

Potrivit lui Karakaceanov, Ministerul Apărării îşi propune să cheltuiască 20% din bugetul militar pentru achiziţia de arme şi echipamente noi. Până în 2024, Sofia va majora bugetul pentru apărare la 2% din PIB, a indicat ministerul.

Conform planului de investiţii, vor fi achiziţionate vehicule motorizate care vor înlocui transportoarele blindate BTR-60 de fabricaţie sovietică. 

(Editor L. Alcază)

img18001488

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!