ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Ministrul Tudor Ulianovschi a avut întrevederi bilaterale cu miniștrii de Externe din Belgia și Monaco

16:59 | 28.02.2018 Categorie: Oficial

Chişinău, 28 feb. /MOLDPRES/. Ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene Tudor Ulianovschi a avut o întrevedere cu Ministrul de Externe al Regatului Belgiei, Didier Reynders, în marja sesiunii Consiliului Drepturilor Omului la Geneva, relatează MOLDPRES cu referire la Serviciul diplomație publică, comunicare strategică și interacțiune cu presa al MAEIE.

Cei doi miniştri au discutat despre prioritățile relațiilor bilaterale, precum și cooperarea multilaterală în cadrul organismelor internaționale. Ministrul Ulianovschi i-a mulţumit omologului belgian pentru sprijinul acordat Republicii Moldova în procesul de integrare europeană, cu precădere în preluarea acquis-ului comunitar și a standardelor internaționale în domeniile prioritare pentru Republica Moldova. Totodată, au fost abordate progresele înregistrate în reglementarea diferendului transnistrean, Belgia manifestând un interes sporit față de avansarea soluționării conflictului din stânga Nistrului.

Șeful diplomației moldovenești a solicitat sprijinul Regatului Belgiei în vederea susținerii candidaturii Republicii Moldova în cadrul Consiliului pentru Drepturile Omului pentru perioada anilor 2020-2022, în contextul în care implicarea Republicii Moldova în problematica drepturilor omului la nivel regional și internațional a fost una vizibilă pe parcursul ultimilor ani de activitate diplomatică la Geneva și New York.

În aceeași ordine de idei, cei doi miniștri au decis organizarea consultărilor politice la nivelul ministerelor de externe ale celor două țări, care se vor desfășura în viitorul apropiat la Chișinău.

În aceeași zi, Ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Tudor Ulianovschi, a avut o întrevedere cu Ministrul Afacerilor Externe şi Cooperării al Principatului Monaco, Gilles Tonelli.

Interlocutorii au constatat existenţa unor relaţii ascendente între cele două state, care au fost impulsionate de vizita la Chişinău a Alteţei Sale Serenisime, Prinţul Albert al II-lea, în luna mai a anului trecut. În cadrul discuțiilor avute, a fost reiterată necesitatea valorificării pe deplin a potențialului comercial-economic dintre cele două state, cu precădere crearea premiselor necesare în vederea atragerii investițiilor monegasce în economia Republicii Moldova. Identificarea unor acțiuni concrete și a unor proiecte de asistență în domeniul ecologic cu sprijinul Fundației de mediu a Prințului de Monaco Albert al II-lea a constituit un alt subiect al discuțiilor avute.

De asemenea, Ministrul Ulianovschi a transmis condoleanțe Guvernului Monegasc, exprimându-și totodată regretul cu privire la stingerea din viață, acum o lună, a Consulului onorific al Republicii Moldova la Monaco, Giuseppe Boglio.

img18001630

img18001630

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!