ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

O delegaţie poloneză s-a deplasat în Israel pentru a dezamorsa controversa asupra legii privind Holocaustul

17:45 | 28.02.2018 Categorie: Externe

Varşovia, 28 feb. /MOLDPRES/. O delegaţie a guvernului polonez a plecat miercuri spre Israel pentru a încerca să dezamorseze situaţia pe marginea controversei asupra noii legi privind Holocaustul adoptată recent de Varşovia, lege ce urmează să intre în vigoare joi, informează AGERPRES și MOLDPRES, potrivit agenției dpa.

Oficiali polonezi vor clarifica dubiile legate de această lege şi vor angaja un dialog cu oficiali israelieni, a anunţat purtătoarea de cuvânt a guvernului polonez Joanna Kopcinska, joi, la Varşovia.

Cu toate acestea, nu va fi supusă dezbaterilor nicio modificare la această lege care a fost condamnată pe plan internaţional.

Noua lege prevede amenzi sau pedepse până la trei ani de închisoare în cazuri de atribuire poporului sau statului polonez a responsabilităţii pentru atrocităţile comise de fascişti în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Guvernul conservator al Poloniei a justificat necesitatea legii prin faptul că ţara trebuie să se apere de asemenea termeni precum "lagăre de concentrare poloneze". Însă criticii susţin că ea va cenzura libertatea de exprimare şi ar putea fi folosită de liderii politici pentru a da la o parte cazurile ce demonstrează complicitatea unor polonezi la crimele comise împotriva evreilor din Europa.

Curtea Constituţională a Poloniei mai trebuie să decidă dacă legea periclitează libertatea de exprimare. O decizie este aşteptată în următoarele două luni.

După săptămâni de dispută între Israel şi Polonia asupra acestei măsuri, premierul israelian Benjamin Netanyahu şi omologul său polonez Mateusz Morawiecki au convenit asupra înfiinţării unui grup de lucru pentru a examina cazul.

(Editor L. Alcază)

img18001636

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!