ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Președinta Saeima Republicii Letonia și-a început vizita în Republica Moldova

18:11 | 28.02.2018 Categorie: Oficial

Chişinău, 28 feb. /MOLDPRES/. Președinta Saeima Republicii Letonia, Ināra Mūrniece, și-a început astăzi vizita în Republica Moldova, la invitația președintelui Parlamentului Andrian Candu. Delegația letonă va participa la Conferința interparlamentară de nivel înalt cu genericul ”Georgia, Republica Moldova și Ucraina: Parteneriatul Estic și provocările actuale de securitate”, organizată la 2 martie curent, informează MOLDPRES cu referire la Direcția comunicare și relații publice a Legislativului.

Președinta Saeimului Letonia a fost întâmpinată la aeroport de vicepreședintele Parlamentului Valeriu Ghilețchi.

Ināra Mūrniece se va afla în țara noastră în perioada 28 februarie – 3 martie curent și va avea întrevederi cu președintele Parlamentului Andrian Candu, viceprim-ministru pentru Integrare Europeană Iurie Leancă, consilierii UE de nivel înalt din Letonia și reprezentanții diasporei letone, Consulul Onorific al Republicii Letonia în țara noastră etc.

Președinta Saeima Republicii Letonia, Ināra Mūrniece, va vorbi despre ”asigurarea unui răspuns la dezinformare”, în panelul I din Conferința interparlamentară de nivel înalt „Georgia, Republica Moldova și Ucraina: Parteneriatul Estic și provocările actuale de securitate”, organizată la 2 martie curent.

La reuniunea de nivel înalt vor fi dezbătute probleme legate de dezinformare, securitate informațională, energetică și provocări actuale comune, creșterea economică și supremația legii în cadrul Parteneriatului Estic. Evenimentul este organizat, în parteneriat cu Consiliul Atlantic, la inițiativa președintelui Parlamentului Republicii Moldova, președintelui Parlamentului Georgiei și celui al Radei Supreme a Ucrainei. Cei trei președinți de parlamente își unesc eforturile pentru promovarea unor politici comune de apărare și securitate.

Reprezentanți ai Parlamentelor din zonă, precum și ai Congresului SUA, europarlamentari au confirmat participarea la prima Conferință interparlamentară la nivel înalt în probleme de securitate „Georgia, Republica Moldova și Ucraina: Parteneriatul Estic și provocările de securitate curente” organizată la Chișinău. De asemenea, au confirmat participarea experți notorii precum sunt vicepreședintele executiv al Consiliului Atlantic Damon Wilson, Anders Aslund, Eurasia Center, Consiliul Atlantic, Directorul Eurasia Center John Herbst, ambasadorul Asif Chaudhry, directorul asociat RUSI, Jonathan Eyal, Ambasadorul Alexander Vershbow, fost secretar general adjunct NATO, alți experți internaționali și regionali. 

Relaţiile diplomatice între Republica Moldova şi Republica Letonia au fost stabilite la 1 septembrie 1992. Ultima vizită la Chișinău a speakerului Parlamentului Republicii Letonia a avut loc în mai 2014.

img18001637

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!