ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Mai multe porţiuni de drum din sudul țării au fost blocate din cauza ninsorilor puternice

09:41 | 01.03.2018 Categorie: Societate

Chişinău, 1 mar. /MOLDPRES/. Pe traseele din ţară se circulă în condiţii de iarnă, iar peste 180 de utilaje grele lucrează la înlăturarea zăpezii de pe carosabil şi la împrăştierea materialului antiderapant. În seara zilei de ieri, câteva porţiuni de drum, printre care şi drumul național M3, km 153, Taraclia, au fost blocate din cauza ninsorilor puternice, dar și a vântului care a spulberat zăpada pe carosabil, comunică MOLDPRES.

Şeful Serviciului operativ al Administraţiei de Stat a Drumurilor, Sergiu Căpăţină, a specificat pentru agenţie că traficul rutier pe drumurile naționale este asigurat în condiții de iarnă.

„Administrația de Stat a Drumurilor recomandă participanților la trafic să se conformeze prevederilor Regulamentului Circulației Rutiere în vigoare, în special celor ce țin de dotarea automobilelor și conducerea acestora pe timp de iarnă", a spus Căpăţină.

El a specificat că, în ultimele 24 de ore, în procesul tehnologic au fost antrenați 330 muncitori rutieri și 187 de utilaje speciale, care au împrăştiat 1331 tone de material antiderapant.

Solicitat de agenţie, purtătorul de cuvânt al Primăriei capitalei, Vadim Brânzaniuc, a menţionat că pe parcursul nopţii pentru curăţarea arterelor din Chişinău au fost antrenate 50 de utilaje grele. „ În dimineaţa curentă toate drumurile din capitală şi suburbii erau accesibile, iar transportul public circulă în regim normal”, a spus Brânzaniuc.

Ofiţerul de presă al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU), Liliana Pușcașu, a menţionat pentru MOLDPRES că, în ultimele ore, 19 mijloace de transport au fost deblocate și tractate de salvatori și pompieri, după ce acestea au rămas pe traseele din țară.

„Intervenția pompierilor a fost necesară în UTA Găgăuzia, unde în apropiere de postul vamal Vulcănești – Vinogradovca 12 autoturisme și două autocamioane au rămas împotmolite. De ajutorul angajaților IGSU a fost nevoie pe drumuri din raioanele Comrat, Cimișlia și Fălești. În toate cazurile salvatorii au reușit să intervină pentru acordarea asistenței necesare la deblocarea transportului”, a spus Puşcaşu.

Şi Serviciului Vamal a anunţat în dimineaţa curentă că din cauza podului de gheață format pe râul Nistru, rămâne sistată activitatea posturilor vamale de tip debarcader Cosăuți și Soroca.

La începutul săptămânii curente, prim-ministrul Pavel Filip a convocat o şedinţă de urgență la Guvern în legătură cu situația meteo nefavorabilă. Premierul a solicitat o comunicare permanentă și o interacțiune eficientă între autoritățile responsabile, astfel încât să fie prevenite situațiile de criză.

Cetăţenii aflaţi în dificultate din cauza condițiilor meteo, pot apela la serviciile de urgenţă 901, 902 şi 903, 022 785032.

Potrivit datelor Serviciului Hidrometeorologic de Stat, noaptea trecută, minimele în ţară au atins -18 grade Celsius, iar temperatura resimţită de corp a fost de -37 grade la Soroca. Vântul puternic a spulberat zăpada, formând suluri pe mai multe tronsoane ale drumurilor naţionale.

Meteorologii au anunţat Cod Galben de frig şi vânt puternic cu intervalul de acţiune până pe 3 martie. Totodată, până la 3 martie este valabil şi Codul Galben de intensificare a formării gheţii.

(Reporter A. Zara, editor A. Răileanu)

img18001645

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!