ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Legea ce reglementează activitatea zilierilor a fost promulgată şi va fi publicată în Monitorul Oficial

11:53 | 01.03.2018 Categorie: Societate

Chişinău, 1 mar. /MOLDPRES/. Decretul de promulgare şi Legea privind exercitarea unor activități necalificate cu caracter ocazional, desfășurate de zilieri, vor fi publicate în numărul de mâine al Monitorului Oficial al Republicii Moldova. Documentul a fost promulgat de şeful statului, Igor Dodon, după ce Parlamentul şi-a menţinut, la 23 februarie curent, votul asupra lui, comunică MOLDPRES.

Potrivit noii legi, zilierii pot desfășura activități pentru acelaşi beneficiar nu mai mult de 90 de zile într-un an calendaristic, iar timpul de muncă nu va depăşi 40 de ore pe săptămână.

Plata pentru activitatea zilierului va avea loc la sfârşitul fiecărei zile de muncă, conform înţelegerii dintre beneficiar şi zilier. Totodată, salariul poate fi acordat și săptămânal în cazul unui acord exprimat în scris de către zilier și beneficiar. Zilierul are obligaţia de a se încadra în sistemul public de asigurări sociale și de asistență medicală obligatorii, în bază de contracte individuale încheiate cu Casa Națională de Asigurări Sociale și Compania Națională de Asigurări în Medicină.

Conform noilor prevederi, persoanele care vor angaja zilieri, vor fi obligaţi să întrețină un Registru de evidență, în care să înregistreze toate persoanele şi ulterior să transmită extrasul către Inspectoratul teritorial de muncă.

Prezenta lege intră în vigoare la expirarea a şase luni de la data publicării în Monitorul Oficial al Republicii Moldova. În această perioadă, Guvernul va aduce actele sale normative în concordanţă cu prevederile legii şi va prezenta Parlamentului propuneri privind aducerea legislaţiei în vigoare în concordanţă cu prezenta lege.

(Reporter A. Zara, editor A. Răileanu)

img18001655

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!