ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Rusia ar putea să se retragă din CEDO

11:59 | 01.03.2018 Categorie: Externe

Chişinău, 1 mar. /MOLDPRES/. Rusia analizează posibilitatea denunţării Convenţiei Europene a Drepturilor Omului şi încetării cooperării sale cu Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO), în cazul în care linia antirusească a deciziilor judecătoreşti nu va fi corectată, au declarat joi surse guvernamentale pentru RIA Novosti, preluat de AGERPRES și MOLDPRES.

"Autorităţile ruse studiază posibilitatea denunţării Convenţiei pentru apărarea Drepturilor Omului şi a Libertăţilor Fundamentale, şi încetarea cooperării cu Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) dacă linia actuală a instanţei (paneuropene) în urma căreia apar hotărâri CEDO îndreptate împotriva intereselor Rusiei nu va fi corectată ", au reiterat interlocutorii agenţiei.

"Când sunt analizate plângerile împotriva Rusiei, politizarea poziţiei CEDO se amplifică", susţin ei, insistând că "argumentele şi dovezile părţii ruse nu sunt luate în considerare".

"Instanţa refuză să ia în considerare particularităţile sistemului juridic rus şi normele dreptului internaţional şi adeseori recurge la practica 'standardelor duble'", menţionează aceleaşi surse.

Potrivit acestora, "faptul că parlamentari ruşi au fost privaţi ilegal de dreptul de a vota în APCE a condus la situaţia când mai mult de 20 de judecători CEDO, dintre care mulţi desemnaţi să audieze cazuri ruseşti, au fost aleşi fără participarea reprezentanţilor ruşi".

"În consecinţă, chestiunea legitimităţii alegerii acestor judecători şi a deciziilor lor cu privire la Federaţia Rusă rămâne deschisă", au explicat sursele provenind din departamente de profil al guvernului de la Moscova.

Astfel, "organismele de stat din Rusia examinează în prezent posibilitatea adoptării unei decizii privind denunţarea Convenţiei pentru apărarea Drepturilor Omului şi a Libertăţilor Fundamentale, ceea ce va conduce la ieşirea Federaţiei Ruse din jurisdicţia CEDO şi la încetarea calităţii ei de membru al Consiliului Europei", conform surselor citate de RIA Novosti. 

(Editor A. Răileanu)

img18001658

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!