ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Donald Tusk avertizează Anglia că ieşirea din uniunea vamală va însemna revenirea la o ''frontieră dură'' în Irlanda

12:23 | 01.03.2018 Categorie: Externe

Bruxelles, 1 mar. /MOLDPRES/. Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a avertizat joi Marea Britanie că planul acesteia de a ieşi din uniunea vamală şi piaţa unică europeană ar putea însemna o revenire la ''frontiera dură'' între Republica Irlanda şi provincia britanică Irlanda de Nord, transmite Reuters, citată de AGERPRES și MOLDPRES.

Vorbind cu ocazia unei conferinţe a asociaţiei patronale ''Business Europe'' la Bruxelles, înainte de a pleca spre Londra pentru o întâlnire cu premierul Theresa May, Donald Tusk a afirmat că propunerea prezentată miercuri de Uniunea Europeană ca Irlanda de Nord să fie inclusă într-o ''zonă de reglementare comună'' cu UE este cea mai bună opţiune pentru evitarea fricţiunilor la frontieră, dar că va întreba guvernul de la Londra.

''Până acum, nimeni nu a venit cu ceva mai înţelept decât aceasta'', a declarat Tusk la eveniment.

''Peste câteva ore, voi întreba Londra dacă guvernul Marii Britanii are o altă idee care va fi la fel de eficientă pentru în prevenirea unei frontiere 'dure' între Irlanda şi Irlanda de Nord'', a continuat Preşedintele Consiliului European.

El a mai confirmat că va distribui săptămâna viitoare propunerile de negociere pentru o viitoare relaţie comercială cu Marea Britanie.

Acesta se va întâmpla după ce Theresa May îşi va anunţa propriile propuneri vineri.

Tusk a avertizat însă că ''liniile roşii'' ale lui May de ieşire din piaţa unică şi uniunea vamală înseamnă că vor fi inevitabile unele fricţiuni în comerţul UE-Marea Britanie. ''Nu poate exista comerţ fără fricţiuni în afara uniunii vamale şi a pieţei comune. Fricţiunile sunt un efect colateral inevitabil al Brexit-ului, în mod natural'', a comentat el.

Pe de altă parte, potrivit AFP, Donald Tusk s-a declarat ''absolut sigur'' că proiectul de tratat privind Brexit-ul, prezentat miercuri de Comisia Europeană, va fi ''acceptat'' de cele 27 de state membre care vor forma Uniunea Europeană după ieşirea Marii Britanii. 

(Editor A. Răileanu)

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!