ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Comunicat de presă al Ministerului Educaţiei, Culturii şi Cercetării

13:33 | 01.03.2018 Categorie: Comunicate

Conducerea ministerului l-a felicitat pe maestrul Eugen Doga cu ocazia aniversării a 81 de ani de la naștere

Chişinău, 1 mar. /MOLDPRES/. Ministrul Educaţiei, Culturii şi Cercetării, Monica Babuc şi secretarul general de stat, Igor Şarov‚ l-au felicitat astăzi, 1 martie, pe marele compozitor Eugen Doga cu ocazia aniversării a 81-a de la naștere.

În mesajul de felicitare, ministrul Monica Babuc şi-a exprimat admiraţia şi recunoştinţa pentru contribuţia substanţială a omagiatului la dezvoltarea culturii naţionale: „Dumnezeu ne-a fericit în ziua de 1 martie nu doar cu această frumoasă sărbătoare a Mărțișorului, care vine să ne încălzească sufletele, dar și cu nașterea celui mai mare compozitor contemporan al întregului spațiu românesc, care prin creația sa face să ne vibreze cele mai adânci coarde ale sufletului ”.

În context, maestrul Eugen Doga a acceptat invitația de a participa la inaugurarea Festivalului Internațional de Muzică „Mărțișorul e iubire”, care va avea loc astăzi, în sala Palatului Național „Nicolae Sulac”, începând cu ora 18:00.

Eugen Doga s-a născut la data de 1 martie 1937 în satul Mocra, r. Râbnița. A studiat la Școala de muzică „Ștefan Neaga” (1951-1955), apoi la Conservatorul de stat din Chișinău (1955-1960) și la Institutul de Arte „Gavriil Muzicescu” (1960-1965), sub îndrumarea profesorului Solomon Lobel.

Domeniul în care se afirmă cu vigoare și care îi aduce notorietatea internațională este arta componistică. Are la activ mai multe cantate, printre care: „Curcubeul alb”; „Primăvara omenirii”; „Vocea omenească”; poeme simfonice, cum ar fi: „Inima veacului”. A compus o simfonie, piese instrumentale de cameră, romanțe, poemul simfonic „Mama”, ciclul pentru orchestra de estradă „Ritmuri citadine”, ciclul coral „Marș gigant”, 4 cvartete de coarde, cântece de estradă („Codrii mei frumoși”, „Cântec despre orașul meu”, „Cred în ochii tăi”, „Florile dragostei”, „Iubește, iubește”, „Am visat ploaia” etc.), cântece pentru copii („Imn soarelui”, „Fie soare întruna”, „Moș Crăciun” ș.a.).

Eugen Doga s-a manifestat plenar și în domeniul muzicii de film, devenind unul dintre cei mai renumiți compozitori ai cinematografiei din spațiul post-sovietic. A debutat la studioul cinematografic Moldova-film în anul 1967, semnând muzica pentru comedia „Se caută un paznic”. A scris muzică pentru mai bine de 200 de filme, printre care „Nunta la palat”, „Singur în fața dragostei”, „Zece ierni pe o vară”, „Explozie cu efect întârziat”, „Durata zilei”, „Casă pentru Serafim”, „Lăutarii”, „Șatra”, „Gingașa și tandra mea fiară”, „Anna Pavlova”, „Patul lui Procust” etc.

Este semnificativă contribuția sa la dezvoltarea filmului de animație, realizând coloana sonoră a peliculelor „Capra cu trei iezi”, „Maria Mirabela”, serialul „Guguță” ș.a. A semnat muzica pentru spectacolele: „Radu Ștefan, întâiul și ultimul”; „Pe un picior de plai”; „Ce frumoasă este viața”; „Păsările tinereții noastre”; „Sfânta sfintelor”; baletele „Luceafărul” și „Venancia” ș.a.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!