ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Comunicat de presă al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării

14:14 | 01.03.2018 Categorie: Comunicate

Ministrul Monica Babuc a avut o întrevedere cu Dace Melbarde, ministrul Culturii din Letonia

Chişinău, 1 mar. /MOLDPRES/. Astăzi, 1 martie, ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Monica Babuc, a avut o întrevedere cu ministrul leton al Culturii, Dace Melbarde, care se află într-o vizită oficială în Republica Moldova, în perioada 28 februarie – 3 martie.

În debutul discuțiilor, Monica Babuc i-a mulțumit omologului său leton pentru că a dat curs invitației lansate anul trecut, adresându-i felicitări cu ocazia marcării în 2018 a centenarului proclamării independenţei Letoniei. Oficialul a subliniat relațiile de prietenie şi cooperare dintre cele două state, care cuprind cele mai diverse domenii, dovadă în acest sens fiind numeroasele proiecte realizate în comun, schimburile culturale, precum și programele de mobilitate care sporesc gradul de cunoaştere reciprocă.

La rândul său, ministrul Dace Melbarde a mulțumit pentru invitația de a vizita Republica Moldova, constatând cu satisfacție că relațiile bilaterale moldo-letone înregistrează progrese palpabile. Totodată, oficialul a menționat că Republica Moldova poate conta pe sprijinul Letoniei în procesul de integrare europeană.

Oficialii au discutat despre perspectivele de dezvoltare a cinematografiei prin promovarea filmului moldovenesc în Letonia și viceversa, realizarea coproducțiilor cinematografice, dezvoltarea industriilor creative prin fortificarea cooperării în cadrul Programului „Europa Creativă”, digitizarea patrimoniului cultural, finanțarea proiectelor în domeniul educației artistice, dezvoltarea hub-urilor creative, realizarea schimbului de experiență în domeniul managementului cultural, preluarea experienței letone în introducerea orelor de ,,media literacy” în instituțiile de învățământ, asigurarea socială a artiștilor. Ministrul Monica Babuc a salutat participarea la ediția din acest an a Festivalului ,,Mărțișor” a Formației de Jazz ,,Mirage” din Letonia. În context, părțile au convenit să faciliteze participarea artiștilor și a colectivelor artistice la evenimentele culturale din cele două state.

Totodată, s-a pus în discuție problema conservării şi punerii în valoare a bunurilor culturale. Monica Babuc a menționat că legislația Letoniei în domeniul protejării și restaurării obiectivelor de patrimoniu cultural reprezintă un model pentru Republica Moldova, solicitând în acest sens expertiza părții letone.

În perioada menționată, ministrul Dace Melbarde va întreprinde vizite la mai multe instituții de cultură: Muzeul Național de Artă, Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală, Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice, Sala cu Orgă, precum și atelierele de creație ,,Casa Cristea” și ,,Artă Rustică” din Clișova Nouă, r-nul Orhei.

De asemenea, oficialul leton va participa la spectacolul de inaugurare a Festivalului Internațional de Muzică ,,Mărțișor – 2018”.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!