ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Concediul de îngrijire a copiilor cu dizabilități a fost extins până la doi ani

14:42 | 01.03.2018 Categorie: Societate

Chişinău, 1 mar. /MOLDPRES/. Angajaţii care au copii cu dizabilități vor putea beneficia de un concediu de îngrijire a acestora cu o durată de până la doi ani. Un proiect de lege ce prevede modificarea și completarea Codului Muncii al Republicii Moldova va fi publicat mâine în Monitorul Oficial, comunică MOLDPRES.

Modificările legislative vin să protejeze interesele copiilor bolnavi şi ale copiilor cu dizabilităţi, precum şi ale părinţilor acestora, prin oferirea unor oportunităţi legale suplimentare, care nu implică cheltuieli distincte, dar care le pot fi de un real folos în abordarea realităţilor cu care se confruntă.

Abrogarea vechilor prevederi le vor permite, în special mamelor care îngrijesc copii cu nevoie speciale, să îşi păstreze locul de muncă pentru o anumită perioadă în care starea sănătăţii copiilor ar putea cunoaşte îmbunătăţiri şi ulterior să se reîncadreze în muncă.

După intrarea în vigoare a modificărilor propuse, salariatul care are un copil bolnav sau un copil cu dizabilităţi va putea solicita angajatorului suspendarea contractului individual de muncă pe o perioadă de până la 2 ani în temeiul art. 78 din Codul Muncii, iar angajatorul va fi obligat să accepte.

Până în prezent, concediul pentru îngrijirea unui membru bolnav al familiei avea o durată de până la un an.

(Reporter A. Zara, editor A. Răileanu)

img18001678

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!