ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Artistul plastic Victor Guțu a vernisat o expoziţie personală aniversară

17:16 | 01.03.2018 Categorie: Cultură

Chişinău, 1 mar. /MOLDPRES/. O expoziţie personală de pictură a artistului plastic Victor Guțu, prilejuită de cea de-a 55-a aniversare a sa, a avut loc astăzi la Centrul Expoziţional „Constantin Brâncuşi” din Chişinău, informează MOLDPRES.

Expoziţia cuprinde 115 lucrări, realizate de autor de-a lungul anilor.

Solicitat de agenție, preşedintele Uniunii Artiştilor Plastici din Moldova, Dumitru Bolboceanu, a menţionat că Victor Guțu ocupă un loc aparte în artele plastice de la noi. „Şi-a identificat o tematică şi un stil aparte pentru lucrările sale. Adeseori, el coboară în copilărie, de unde apare cu tot cu casa părintească, cu satul său şi cu tradiţiile şi obiceiurile noastre. Creaţia sa este mereu în ascensiune”, a subliniat Dumitru Bolboceanu.

În context, criticul de artă Liviu Hâncu a afirmat că Victor Guțu a început să picteze după nişte fotografii şi, treptat, din zona documentarului a trecut la cea mitologică. „În situaţiile vieţii cotidiene, el introduce nişte elemente mitologice: grifoni, nimfe etc. Victor Guțu formează o realitate a sa, o îmbină cu mitologia. La el culoarea se schimbă -  de la culori pastelate la culori mai spectrale: pune mult roşu şi galben, care nu-s amestecate. Dacă la început în pictura lui se evidenţia linia realist-postimpresionistă, acum el se mişcă pe un făgaş expresionist, ţinând cont de graniţele estetice ale artei – ale frumosului”, a accentuat Liviu Hâncu.

Victor Guțu s-a născut pe 1 martie 1963 în satul Sturzovca, raionul Glodeni. În 1989, a absolvit Colegiul de Arte Plastice „Alexandru Plămădeală” din Chişinău. Din 1997 este membru titular al Uniunii Artiştilor Plastici din Moldova. Are lucrări în colecţii publice şi private din R. Moldova, România, Franţa, Polonia, Israel, Italia, SUA şi din alte ţări.

Expoziţia va fi deschisă până la 18 martie.

(Reporter N. Roibu, editor A. Răileanu)

img18001692

img18001692

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!