ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Tiraspolul a reconfirmat că va construi un așa-numit „terminal vamal” în satul Bâcioc

09:08 | 02.03.2018 Categorie: Oficial

Chişinău, 2 mar. /MOLDPRES/. La ședința Comisiei Unificate de Control, care s-a desfășurat ieri în or. Bender și a fost condusă de delegaţia transnistreană, au fost confirmați în funcția de observatori militari din partea Federației Ruse maiorul Alexandr Poperecinâi, maiorul Dmitrii Konev și căpitanul Alen Gvozdev, comunică MOLDPRES citând Biroul politici de reintegrare.

De asemenea, Comisia a audiat și a aprobat rapoartele săptămânale ale Comandamentului Militar Întrunit (CMÎ) privind situaţia în Zona de Securitate pe perioada 14-20 și 21-27 februarie 2018.

Delegaţia Republicii Moldova în CUC a anunțat componentele Comisiei despre organizarea şi desfășurarea pe 2 martie curent a evenimentelor consacrate comemorării începutului acţiunilor de luptă pentru apărarea integrității şi independenței Republicii Moldova şi a chemat structurile de drept ale părților, în interacţiune cu reprezentanţii forţelor mixte de pacificare, să asigure ordinea publică în localitățile din Zona de Securitate.

În cadrul ședinței a fost abordată din nou problema edificării de către partea transnistreană a posturilor de control în preajma podului dintre localitățile Gura Bâcului și Bâcioc. În pofida propunerilor conducătorului delegaţiei Federaţiei Ruse și ale reprezentantului Ucrainei în CUC și CMÎ menite să contribuie la asigurarea liberei circulații pe acest pod, delegația transnistreană a refuzat să prezinte careva garanții privind abținerea de la acțiuni unilaterale și necoordonate cu CUC, a respins propunerile constructive propuse de mediatori, confirmând prin declarațiile co-președintelui Oleg Beleakov, că pretinsele structuri din regiune intenționează să extindă infrastructura și să construiască un așa-numit „terminal vamal” în s. Bâcioc, unde vor fi antrenați reprezentanți ai autoproclamatelor structuri de forță: ”grăniceri”, ”vameși”, ”milițieni” etc.

Delegația Republicii Moldova în CUC și-a exprimat repetat îngrijorarea față de intențiile așa-numitei structuri de forță de la Tiraspol, menționând că acestea vor duce la tensionarea situației în zona de responsabilitate a forțelor de pacificare și vor crea noi impedimente în libera circulație a persoanelor de pe ambele maluri ale r. Nistru.

Următoarea şedinţă a Comisiei va avea loc pe data de 15 martie 2018.

img18001702

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!