ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Militarii căzuți în conflictul armat de pe Nistru au fost comemorați la Chişinău

12:58 | 02.03.2018 Categorie: Politică

Chişinău, 2 mar. /MOLDPRES/. Un miting solemn consacrat eroilor căzuți în acțiunile de luptă pentru apărarea integrității teritoriale și independenței Republicii Moldova a fost organizat astăzi la Chişinău, informează MOLDPRES.

Cu acest prilej, mai mulți oficiali, veterani, alte persoane au depus în această dimineaţă flori la Complexul Memorial „Eternitate”, în memoria militarilor care au murit în conflictul armat de pe Nistru.

În cadrul mitingului, prim-ministrul Pavel Filip a declarat că cetățenii țării vor păstra mereu memoria celor care nu s-a întors de pe câmpul de luptă.

„Conflictul a lăsat o durere adâncă în inimile noastre. Sute de familii și-au pierdut apropiații, care nu s-au întors de pe câmpul de luptă. Noi le vom păstra mereu memoria. Fapta lor va rămâne în inimile noastre. Ne vom cinsti eroii care au făcut istorie. Apreciem înalt curajul și bărbăția lor. Este o lecție de onoare pentru întregi generații. Guvernul va face tot posibilul pentru reintegrarea țării. În ultima perioadă am obținut mai multe rezultate pozitive privind situația din stânga Nistrului, însă vă asigur că obiectivul de reintegrare a țării la sigur va fi atins”, a spus premierul.

La rândul său, ministrul Afacerilor Interne, Alexandru Jizdan, a afirmat că cetățenii care au luptat pentru integritatea țării sunt ambasadorii păcii „Îmi exprim condoleanțele familiilor care și-au pierdut apropiații în acest conflict. Suntem o națiune pașnică și trebuie să depunem tot efortul pentru a menține pacea și liniștea în țara noastră”, a afirmat Alexandru Jizdan.

În dimineața de astăzi, în memoria celor căzuți în conflictul armat din 1992, a depus flori și președintele Parlamentului, Andrian Candu, împreună cu șefii delegațiilor oficiale participante la Conferința interparlamentară de nivel înalt „Georgia, Republica Moldova și Ucraina: Parteneriatul Estic și provocările actuale de securitate”, desfășurată astăzi la Chișinău. Delegația oficială a ținut un moment de reculegere la monumentul „Maica Îndurerată" de la Complexul memorial „Eternitate".

La 2 martie, acum 26 de ani, a început conflictul armat de pe Nistru, care a durat patru luni. Acordul de încetare a focului a fost semnat la 21 iulie 1992, ulterior, au fost începute negocierile politice pentru reglementarea diferendului transnistrean.

Potrivit Ministerului Apărării, în conflictul armat de pe Nistru din 1991-1992 au participat peste 30 mii de persoane. 300 de militari şi civili au murit, iar alţi 3 500 au fost răniţi.

(Reporter A. Ciobanu, editor L. Alcază)

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!