ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Brexit: May va enunţa cinci ''teste'' pentru negocierile cu UE şi va pleda pentru ''cel mai aprofundat'' acord posibil

13:46 | 02.03.2018 Categorie: Externe

Bruxelles, 2 mar. /MOLDPRES/. Prim-ministrul britanic, Theresa May, va enunţa vineri cinci ''teste'' pentru negocierile de ieşire a ţării din Uniunea Europeană, într-un discurs ce va fi urmărit îndeaproape de responsabilii europeni în contextul impasului legat de viitorul frontierei dintre provincia Irlanda de Nord şi Republica Irlanda, transmit dpa şi BBC News, citate de AGERPRES și MOLDPRES.

Conform unor extrase din discursul dnei May, difuzate în avans, premierul britanic va pleda pentru ''cel mai larg şi mai aprofundat posibil'' acord comercial cu UE, care ''să acopere mai multe sectoare şi o cooperare mai deplină decât orice alt acord de liber schimb existent astăzi în lume''.

''Cred că acest lucru este realizabil, pentru că este în interesul UE, ca şi în al nostru, şi datorită punctului nostru excepţional de plecare, în care din prima zi avem aceleaşi legi şi reguli. Aşadar, în loc să fim nevoiţi să apropiem două sisteme diferite, misiunea va fi de a gestiona relaţia odată ce vom fi două sisteme legale sperate'', va afirma Theresa May.

Premierul britanic urmează să enunţe ''cinci teste pentru acordul pe care îl negociem'' cu Uniunea Europeană, printre acestea figurând ''aducerea laolaltă a ţării noastre, întărirea preţioasei uniuni a tuturor oamenilor noştri'' din Anglia, Ţara Galilor, Scoţia şi Irlanda de Nord, o formulare ce pare să excludă rămânerea acestei din urmă provincii într-o uniune vamală cu UE, aşa cum a propus recent Bruxellesul.

Cele patru ''teste'' care vor ghida Marea Britanie în procesul de negociere presupun ca orice acord să respecte rezultatul referendumului din iulie 2016, să protejeze locurile de muncă şi securitatea, să nu fie încălcat şi să fie ''consecvent cu genul de ţară care dorim să fim - modernă, îndreptată spre viitor şi tolerantă''.

Rezultatul referendumului prin care britanicii au decis ieşirea ţării din UE a fost un vot pentru a ''prelua controlul asupra frontierelor, legilor şi banilor noştri'', dar ''nu a fost un vot pentru relaţie distantă ci vecinii noştri'', va mai sublinia premierul în discursul său.

(Editor L. Alcază)

img18001720

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!