ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Premierul Pavel Filip a comemorat eroii căzuți în conflictul armat de pe Nistru

16:50 | 02.03.2018 Categorie: Oficial

Chişinău, 2 mar. /MOLDPRES/. Prim-ministrul Pavel Filip a participat astăzi la mitingul de comemorare a eroilor căzuţi în războiul de pe Nistru şi a depus flori la monumentul „Maica Îndurerată” din cadrul Complexului memorial „Eternitate”, transmite MOLDPRES cu referire la Direcţia comunicare şi protocol a Cabinetului de miniștri. 

În adresarea sa către veterani, premierul a apreciat înalt curajul și patriotismul militarilor și voluntarilor care au apărat integritatea și independența Republicii Moldova. „Toți cei care au apărat independența Patriei reprezintă adevărate modele de viață pentru noi”, a declarat Pavel Filip. 

Premierul a accentuat că Guvernul pe care îl conduce va face și în continuare tot posibilul pentru a susține eroii țării, menționând că în acest sens a fost elaborat Planul de acțiuni „Memorie. Onoare. Respect”, care oferă soluții de protecție socială a veteranilor.

Șeful Executivului a specificat că obiectivul de reintegrare a țării continuă să fie prioritar pentru Guvern. În acest sens, în ultima perioadă au fost realizate mai multe acțiuni importante, printre care asigurarea accesului fermierilor din Dubăsari la terenurile agricole aflate după traseul Tiraspol-Camenca, buna funcționare a școlilor din stânga Nistrului cu predare în limba română, precum și efectuarea controlului în comun la frontiera moldo-ucraineană, în punctul de trecere Cuciurgan – Pervomaisc. După ce Rada Supremă a ratificat ieri Acordul privind controlul în comun la frontiera moldo-ucraineană, acesta va fi extins pe întreg perimetrul hotarului.

„Pentru prima dată după evenimentele din 1992, Republica Moldova controlează pe deplin frontiera. Nu ne vom opri aici. Vom persevera până când vom asigura reintegrarea țării”, a subliniat prim-ministrul.

La conflictul armat de pe Nistru, care a avut loc acum 26 de ani, au participat în total circa 60 de mii de militari, polițiști, rezerviști și persoane civile. Nemijlocit în acțiunile de luptă au fost implicați aproape 30 de mii de combatanți. Potrivit datelor Ministerului Apărării, în conflictul de pe Nistru și-au pierdut viața 286 de oameni, iar alţi 284 au rămas invalizi.

img18001731

img18001731

img18001731

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!