ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Comunicat de presă al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării

18:38 | 02.03.2018 Categorie: Comunicate

Chişinău, 2 mar. /MOLDPRES/.

Ministrul Monica Babuc și omologul său leton, Dace Melbarde au vizitat atelierul de creație populară ,,Casa Cristea”

Ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Monica Babuc, împreună cu ministrul leton al Culturii, Dace Melbarde, care se află într-o vizită oficială în Republica Moldova, în perioada 28 februarie – 3 martie, au întreprins astăzi o vizită la Casa Portului Popular ”Casa Cristea”. Atelierul a fost fondat în anul 1994, reprezentând cea mai mare manufactură de confecţionat ii şi costume tradiţionale, întrunind peste 45 de meşteriţe.

Oficialii au fost primiți de meșterul popular, Maria Cristea, care este și proprietarul atelierului. Gazda le-a prezentat cele mai deosebite și mai impresionante ii, cămăși, brâie, costume populare realizate cu multă iscusință și îndemânare, vorbindu-le despre diversitatea modelelor, de la tradiționale și până la stilizate, dar și despre tehnicile de confecționare.

Monica Babuc a menționat că în Republica Moldova „Casa Cristea” este un adevărat ”ambasador” al costumului popular, asumându-și rolul de a studia şi promova portul tradiţional atât în țară, cât și peste hotare. Iile şi costumele confecţionate în atelierele ”Casei Cristea” au fost purtate la spectacole folclorice de cele mai cunoscute orchestre, interpreţi şi ansambluri de muzică şi dans popular, prezentate la valorase expoziții naționale și internaționale. Oficialul a subliniat că anual în țară au loc mai multe evenimente culturale ce promovează ia ca piesă de patrimoniu cultural național și îndeamnă concetățenii să poarte costumul popular cu demnitate şi mândrie.

Ministrul Dace Melbarde s-a arătat foarte interesată de diversitatea pieselor vestimentare tradiționale, apreciind frumusețea și finețea lucrului manual, varietatea, precum și complexitatea tehnicilor de confecționare a acestora.

La final, Monica Babuc i-a oferit în dar ministrului leton o minunată ie, iar omologul său și-a manifestat disponibilitatea organizării în Letonia a unei expoziții de ii și costume populare specifice regiunii noastre.

În context, menționăm că ministrul Dace Melbarde a întreprins vizite la mai multe instituții de cultură: Muzeul Național de Artă, Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală, Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice, precum și la atelierul de creație ”Artă Rustică” din Clișova Nouă, r-nul Orhei.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!