ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Comunicat de presă al Ministerului Justiției

11:13 | 03.03.2018 Categorie: Comunicate

Curtea Constituțională din Lituania – partener al Moldovei 

Chişinău, 3 mar. /MOLDPRES/. Curtea Constituțională din Lituania a fost vizitată de ministrul Justiției, Alexandru Tănase. El a avut o întrevedere cu președintele Curții, Dainius Zalimas. 

Alexandru Tănase a discutat despre reforma sistemului judiciar inclusiv modificările ce vizează Curtea Constituțională a Moldovei, particularitățile și asemănările dintre reorganizarea sistemelor judiciare din Moldova și Lituania, precum și impactul reorganizării asupra justiției. 

De asemenea, a explicat că în modificările planificate se mizează pe integritatea și specializarea judecătorilor, iar Curtea Supremă de Justiție urmează a fi transformată într-o Curte de casație, similar celei din Lituania. 

În contextul discuțiilor, Dainius Zalimas a relatat despre recentele evoluții din jurisprudența Curții Constituționale a țării sale. Printre cele mai relevante subiecte a fost protecția secretului de stat și intervenția religiei în guvernarea statului. El a mai comunicat despre intenția Lituaniei de a introduce plângeri constituționale individuale. 

Precizăm că, Curtea Constituțională a Moldovei cooperează de mai mult timp cu instituția omoloagă din Lituania, iar o parte din proiectele de asistență ale Lituaniei au contribuit la susținerea reformelor în domeniul justiției, reformării Curții Constituționale și altor instituții din sectorul justiției.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!