ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Preţurile la peste 1400 de medicamente vor scădea, a anunţat Agenţia Medicamentului

12:04 | 05.03.2018 Categorie: Societate

Chişinău, 5 mar. /MOLDPRES/. Agenţia Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale din Moldova (AMDM) a anunţat că a revizuit în scădere preţurile de producător la 1440 de preparate farmaceutice. Astfel, medicamentele s-au ieftinit, în medie, cu 9,32%, comunică MOLDPRES.

Potrivit datelor AMDM, decizia de a revizui preţurile a fost luată ca urmare a aprecierii cu 3% a monedei naţionale în raport cu euro şi dolarul.

Conform sursei citate, printre preparatele care vor fi mai ieftine se numără antibiotice, medicamente cu acțiune asupra sistemului nervos, preparate dermatologice, vitamine, multivitamine, preparate cu acțiune asupra sistemului cardiovascular, antiinflamatoare şi antireumatice, antidiabetice, antitusive și expectorante, imunomodulatoare, antiasmatice şi analgezice.

Preţurile vor scădea şi la 215 preparate incluse în lista medicamentelor sociale. Pentru acestea, reducerea va fi de 9,7%.

Noile preţuri vor fi luate în calcul de către importatori la formarea costurilor finale la produse farmaceutice, după epuizarea stocurilor de medicamente existente.

În prezent Catalogul naţional de medicamente al AMDM include 4190 de preparate.

În ședința de săptămâna trecută a Guvernului, premierul Pavel Filip a solicitat examinarea posibilităților de micșorare a prețurilor la medicamente, menționând că ”există premise pentru ieftinirea a 1400 de medicamente în medie cu 9 la sută, urmare a aprecierii leului moldovenesc pe fondul stabilizării sistemului bancar şi celui financiar”.

Premierul a solicitat Agenţiei Medicamentului şi Ministerului Sănătăţii, Muncii și Protecției Sociale ca timp de o săptămână să vină cu o recalculare a prețului unor medicamente. "Este deja iniţiat un proces, dar aş vrea să fie grăbit pentru că datele cel puţin ne indică o posibilă scădere a preţului medicamentelor, în medie cu 9 la sută”, a menționat Pavel Filip.

(Reporter A. Zara, editor L. Alcază)

img18001787

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!