ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Cinci localităţi din raionul Cahul vor fi asigurate cu apă din bani europeni

11:38 | 06.03.2018 Categorie: Regiuni

Chişinău, 6 mar. /MOLDPRES/.  Peste 45 de mii de locuitori ai raionului Cahul vor beneficia de servicii îmbunătățite de aprovizionare cu apă și canalizare în urma realizării unui proiect susţinut de Uniunea Europeană. Acesta urmează să fie implementat până în anul 2020, conform unui memorandum, semnat recent de autorităţile locale, partenerii şi finanţatorii programului, transmite MOLDPRES.

Uniunea Europeană va oferi 2,8 milioane de euro, iar Guvernele României și  Elveției vor contribui cu 2,4 milioane de euro pentru asigurarea cu apă a municipiului Cahul, satelor  Roşu, Pelinei, Găvănoasa şi Lebedenco. Ca urmare, locuitorii din cele cinci localități vor avea acces la servicii îmbunătățite de alimentare cu apă și de canalizare prin construcția a 41 km de apeduct magistral (inclusiv extensia către raionul Vulcănești), 66 km de rețea internă de distribuție de apă potabilă și 18 km de rețea de canalizare.

Prin intermediul memorandumului semnat la Cahul, părțile și-au stabilit rolul și responsabilitățile, precum și modul de realizare a sarcinilor.

Astfel, Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului va facilita comunicarea între reprezentanții autorităților publice centrale și semnatarii memorandumului.  Agenția de Dezvoltare Regională Sud va iniția procedura de creare a Comitetului Director Local (CDL) care va asigura monitorizarea implementării proiectului. De asemenea, Agenția  va coordona și facilita activitățile comune și evenimentele la nivel regional, va asigura monitorizarea post-implementare în baza unui plan de asigurare a durabilității proiectului,  elaborat de administraţia locală  și prezentat cu cel puțin șase luni înaintea expirării termenului proiectului.

Consiliul raional Cahul va identifica oportunitățile de regionalizare a serviciilor publice locale în sectorul aprovizionare cu apă și canalizare prin promovarea cooperării intercomunitare. De asemenea, va contribui financiar la contractarea managerului de proiect selectat de către CDL, care va coordona activitățile de implementare. Primăriile semnatare vor organiza activități de planificare strategică pentru dezvoltarea serviciilor publice și vor aproba documentele necesare.

Suportul tehnic, administrativ și logistic pentru întregul proces de implementare a proiectelor va fi oferit de către Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei.

(Reporter L. Grubîi, editor M. Jantovan)

img18001825

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!