ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Cele două Corei au convenit să organizeze un summit, Phenianul a promis să suspende testele pe durata lui

16:33 | 06.03.2018 Categorie: Externe

Seul, 6 mar. /MOLDPRES/. Cele două Corei au convenit să organizeze un summit la frontiera comună la sfârşitul lunii aprilie şi să deschidă o linie de comunicaţii de urgenţă între cei doi lideri, a anunţat marţi emisarul sud-coreean Chung Eui-yong, consilier pentru securitate al preşedintelui sud-coreean Moon Jae-in, după întâlnirea avută cu liderul nord-coreean Kim Jong-un la Phenian, relatează AFP, citată de AGERPRES și MOLDPRES.

Totodată, Coreea de Nord a promis să suspende testele nucleare şi balistice pe durata dialogului intercoreean, şi şi-a exprimat voinţa de a se denucleariza cu condiţia ca securitatea să-i fie garantată, a indicat Chung Eui-yong.

Summitul va avea loc în satul Panmunjom, în Zona demilitarizată (DMZ) care desparte cele două Corei, şi va fi precedat de o discuţie telefonică între Kim şi Moon, a precizat Chung.

Summitul din aprilie va fi cel de-al treilea după încheierea războiului din Coreea (1950-1953), precedentele întâlniri având loc în 2000 şi 2007.

'Sudul şi Nordul sunt de acord să deschidă o linie de comunicaţii de urgenţă între lideri pentru dezamorsarea tensiunilor militare şi a se coordona îndeaproape', a mai declarat emisarul Seulului.

Chung şi diplomaţii care l-au însoţit sunt responsabilii sud-coreeni de rangul cel mai înalt care s-au deplasat la Phenian în ultimii mai bine de zece ani, în urma apropierii prilejuite de Jocurile Olimpice de la Pyeongchang. Discuţiile lor cu Kim Jong-un au durat mai mult de patru ore.

Emisarii sud-coreeni urmează să plece miercuri spre Washington pentru a informa despre vizita la Phenian. Statele Unite au impus recent noi sancţiuni unilaterale împotriva Coreei de Nord, considerate de preşedintele Donald Trump drept cele mai dure de până acum.

(Editor M. Jantovan)

img18001839

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!