ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

PL, PAS și PPDA au respins propunerea de susținere a unui candidat unic pro-european la funcția de primar al capitalei

17:40 | 06.03.2018 Categorie: Politică

Chişinău, 6 mar. /MOLDPRES/. Mai multe formațiuni politice au anunțat că resping propunerea lansată astăzi de liderul Partidului Democrat din Moldova (PDM), Vlad Plahotniuc, privind susținerea unui candidat unic pro-european la funcția de primar al municipiului Chișinău, transmite MOLDPRES.

Anunțuri în acest sens au fost făcute de reprezentanți ai Partidului Liberal (PL), Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) și Partidului Platforma Demnitate și Adevăr (PPDA).

„În urma alegerilor locale din anul 2015, Primăria municipiului Chișinău era condusă de Dorin Chirtoacă, reales a treia oară în calitate de Primar General. Începând cu septembrie 2015, la doar două luni de la alegeri, PDM, socialiștii, comuniștii, cei din Partidul Popular European și Partidul Nostru s-au unit în Consiliul Municipal Chișinău (CMC) în vederea blocării activității primarului ales, inclusiv prin organizarea unor referendumuri pentru demiterea edilului. Astfel, „candidatul unic” al lui Vladimir Plahotniuc poate fi convenit de PDM doar cu acele partide, menționate mai sus, cu care s-a unit în CMC împotriva primarului ales, Dorin Chirtoacă, a PL-ului, dar și a cetățenilor care l-au votat”, au scris reprezentanți PL pe pagina formațiunii.

La rândul său, PAS a anunțat că nu va negocia cu PDM nici pe acest subiect, nici pe altele. „Aceasta este o poziție expusă de nenumărate ori și cu diverse ocazii. Candidatul „unic proeuropean” pe care îl va susține în realitate PDM la primărie va fi candidatul socialiștilor. Decizia de a nu purta negocieri și de a nu coopera cu PDM și socialiștii a fost adoptată la Congresul PAS din septembrie 2017”, se menționează pe pagina partidului.

Totodată, liderul PPDA, Andrei Năstase, a specificat că nu va accepta negocierile cu PDM pentru a identifica un candidat comun la alegerile locale din capitală. Acesta a precizat că, „în realitate, în cadrul scrutinului, PDM intenționează să sprijine candidatul socialiștilor”.

Liderul PDM, Vlad Plahotniuc, a anunțat astăzi că formațiunea nu va înainta un candidat propriu la alegerile locale din Chișinău ci va susţine un candidat unic, care va avea suportul tuturor partidelor pro-europene. Acesta a adăugat că partidul pe care îl conduce este gata să îi susţină în alegerile locale chiar şi pe cei mai aprigi critici ai PDM, cu condiţia ca respectivul candidat să aibă susţinerea dreptei, să poată gestiona primăria şi să îi învingă pe socialişti.

Fotoliul de primar al capitalei a rămas vacant la începutul lunii curente după ce fostul edil Dorin Chirtoacă a anunţat că şi-a dat demisia.

(Reporter A. Ciobanu, editor M. Jantovan)

img18001843

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!