ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Duetul de pianişti Anatolie Lapicus şi Iurie Mahovici au susţinut un concert aniversar

11:45 | 07.03.2018 Categorie: Cultură

Chişinău, 7 mar. /MOLDPRES/. Duetul de pianişti Anatolie Lapicus şi Iurie Mahovici a prezentat ieri seară la Filarmonica Naţională „Serghei Lunchevici” din capitală un concert, prilejuit de împlinirea a 25 de ani de activitate artistică. Evenimentul a avut loc în cadrul celei de-a 52-a ediţii a Festivalului Internaţional de Muzică „Mărţişor”, care se desfăşoară până la 10 martie în R. Moldova şi peste hotarele ţării, informează MOLDPRES.

Artiștii au interpretat lucrarea „Tablouri dintr-o expoziție” de M.P. Musorgski și Poemul „Clopotele” de S. Rahmaninov, creație adaptată pentru două piane și cor. Soliștii au fost susținuți de Capela Corală Academică „Doina”, director artistic și prim-dirijor Ilona Stepan, cântăreţii de operă Tatiana Costiuc (soprano), Ion Timofti (tenor), şi Andrei Otean (bariton).

Potrivit organizatorilor, artiştii au oferit spectatorilor "un concert de zile mari, plin de profunzime și forță creatoare”. Directorul Filarmonicii Naţionale „Serghei Lunchevici”, Svetlana Bivol, i-a felicitat pe cei doi, menţionând că sunt „un duet fantastic, un duet nedespărțit de 25 de ani, care ne-au demonstrat, pentru a câta oară, ce înseamnă dragostea necondiționată faţă de artă, faţă de frumos”.

Duetul de pianişti Anatolie Lapicus şi Iurie Mahovici s-a format pe 7 ianuarie 1993, când au interpretat, la Sala cu Orgă, suita compozitorului francez Olivier Messiaen „Vision de l’Amen”, creaţie a cărei interpretare necesită, potrivit specialiştilor în materie, multă iscusinţă, talent şi profesionalism.

Pe parcursul anilor, duetul a devenit unul din cele mai apreciate şi cunoscute în Republica Moldova, dar şi peste hotarele ei, ajungând a fi de talie europeană. Pianiştii au în palmares câteva premii prestigioase, peste 30 festivaluri şi turnee, concertând pe marile scene ale oraşelor europene din România, Rusia, Lituania, Letonia, Franţa, Germania, Belarus, Cehia şi din alte ţări.

Iurie Mahovici şi Anatolie Lapicus sunt fondatorii Festivalului Internaţional al duetelor de pian „Strugure de Chihlimbar”. Pianiştii au înregistrat peste 90 de creaţii pentru fondul de aur al Companiei Publice „TeleradioMoldova”. În 1995, celor doi pianişti li s-a conferit titlul onorific „Maestru în Artă”. În prezent, Anatolie Lapicus şi Iurie Mahovici sunt profesori universitari. Din anul 2005 sunt solişti ai Filarmonicii Naţionale „Serghei Lunchevici”. În mai 2017 li s-a acordat Ordinul de Onoare al Federaţiei Ruse pentru aportul considerabil în consolidarea relațiilor de prietenie cu Rusia.

(Reporter N. Roibu, editor A. Răileanu)

img18001863

img18001863

img18001863

img18001863

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!