ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Premierul și președintele Parlamentului au boicotat ședința Consiliului Suprem de Securitate

12:32 | 07.03.2018 Categorie: Politică

Chişinău, 7 mar. /MOLDPRES/. Prim-ministrul Pavel Filip și președintele Parlamentului, Andrian Candu, au boicotat astăzi ședința Consiliului Suprem de Securitate (CSS), prezidată de șeful statului, Igor Dodon, transmite MOLDPRES.

Totodată, la ședință nu au participat ministrul Apărării, Eugen Sturza, ministrul Afacerilor Interne, Alexandru Jizdan, deputatul Partidului Liberal, Roman Boțan, și reprezentatul Serviciului de Informații și Securitate.

În cadrul unei conferințe de presă, Igor Dodon, a specificat că anterior a decis să modifice componența CSS pentru a nu fi anulată ședința din lipsă de cvorum.

Oficialul a menționat că la reuniunea de azi au fost discutate cinci subiecte. „Am vorbit despre raportul Kroll 2 și situația actuală privind „furtul miliardului”. În acest sens, guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei (BNM) și Procurorul General au prezentat câte un raport. Am fost informat că ieri BNM a primit raportul Kroll 2. Recomandarea CSS către BNM a fost ca raportul să fie prezentat în cadrul ședinței Consiliului. Guvernatorul a zis că nu are dreptul să-l expună membrilor CSS, însă va discuta cu reprezentanții Kroll pentru a obține o permisiune în acest sens. La fel, am fost informat că, până în prezent, a fost recuperat în jur de un miliard de lei și au fost stabilite sechestre pe bunuri în valoare de trei miliarde, astfel încât, în acest an, urmează a fi recuperate în jur de 4 mlrd de lei”, a spus Dodon.

Președintele a afirmat că, la ședință, membrii CSS au apreciat pozitiv evoluțiile privind negocierile diferendului transnistrean și au recomandat negociatorilor să continue acțiunile inițiate în acest sens.

„Un alt subiect a fost Strategia națională de apărare, care a fost aprobată de către Guvern la finele anului trecut. Cu regret, la ședință nu s-au prezentat membrii Executivului pentru a prezenta un raport în acest sens, de aceea la acest subiect vom mai avea discuții. Tot azi, am vorbit despre tentativele de lichidare a statalității venite din partea autorităților locale prin aprobarea declarațiilor cu privire la unire. Majoritatea membrilor CSS condamnă aceste decizii, de aceea am propus modificarea legislației prin includerea prevederilor de răspundere penală pentru astfel de acțiuni. Ulterior, modificările vor fi propuse Parlamentului”, a remarcat Igor Dodon.

De asemenea, astăzi a fost stabilită agenda anuală a ședințelor CSS. Aceasta a fost aprobată la propunerea instituțiilor de stat, însă ulterior poate fi modificată.

Ședințele Consiliului Suprem de Securitate se vor desfășura trimestrial. Astăzi, la reuniune nu au participat șase din cei 18 membri ai CSS.

Președintele democraților Vlad Plahotniuc a anunțat ieri că membrii Guvernului şi Parlamentului nu vor participa la şedinţa de azi a Consiliului Suprem de Securitate. Sursa citată a precizat că decizia de a boicota ședința a fost luată la reuniunea săptămânală a Partidului Democrat din Moldova, în semn de protest față de lipsa unei coordonării între Președinție și guvernare.

(Reporter A. Ciobanu, editor A. Răileanu)

img18001869

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!