ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Experţii atenţionează asupra riscurilor la procurarea celor mai populare cadouri de 8 martie

13:12 | 07.03.2018 Categorie: Societate

Chişinău, 7 mar. /MOLDPRES/. Florile, parfumul şi articolele cosmetice sunt cadourile cele mai populare, alese cu ocazia Zilei Internaţionale a Femeii, conform mai multor sondaje. Totodată, experţii atenţionează că în agitaţia de sărbătoare şi vânzările sporite este important să fie aleasă producţia autentică şi calitativă, notează MOLDPRES.

„Fiecare parfum vine ambalat într-o cutie în peliculă, un material transparent, foarte bine lipit de margini. Dacă ambalajul prezintă uşoare modificări sau este mai aspru, acesta este un semn că este un parfum contrafăcut. Un ambalaj original nu are imperfecţiuni”, au explicat consultanţii unei reţele de magazine de parfumerie din capitală, la solicitarea MOLDPRES.

Pe cutia de parfum se găsesc toate informaţiile despre compania producătoare, or, poate fi accesat site-ul companiei şi de verificat dacă imaginile de pe ambalaj se potrivesc. Sunt importante chiar şi cele mai mici detalii, cum ar fi un semn de punctuaţie sau un text în plus.

„Marile case de parfumuri nu folosesc foarte mulţi coloranţi atunci când produc un parfum, aşa că trebuie de ştiut că un parfum original va avea întotdeauna o culoare pală. Dacă parfumul este foarte închis la culoare, este posibil să fie vorba de un fals”, au afirmat sursele citate. În acelaşi timp, numărul de serie trebuie să fie inscripţionat, şi nu lipit, pe fundul sticlei de parfum. Acesta trebuie să corespundă cu numărul de serie care este indicat pe cutia parfumului.

La rândul lor, medicii avertizează că procurarea unui parfum contrafăcut poate fi nu doar o escrocherie, ci şi un pericol pentru sănătate, prezentând riscuri de reacţii alergice, erupţii cutanate, modificări hormonale şi intoxicaţii.

În ceea ce ţine de flori, contactată de agenție, Victoria Covali, doctor în biologie, consultant la Agenţia „Moldsilva”, a specificat că „este important să fie alese florile de sezon, astfel există o mai mare garanţie că sunt proaspete şi vor rezista mai mult timp”.

„Frunzele sunt indicii despre sănătatea florilor. Frunzele lucioase şi de un verde deschis sunt semne că floarea este proaspătă. Dacă frunzele sunt gălbui şi se desprind uşor, atunci floarea e pe cale să se ofilească. De asemenea, pot fi verificate şi petalele, fiind pipăite pe partea inferioară, de la bază spre vârf. Florile proaspete au petalele ferme”, a subliniat Victoria Covali.

Potrivit specialistului, o altă metodă de a cumpăra flori proaspete este de a alege boboci sau flori pe cale de înflorire. „Dacă se va da preferinţă florilor deja înflorite, atunci se va verifica interiorul – seminţele sau urmele de polen sunt semne că florile au fost culese prea târziu”, a menţionat consultantul „Moldsilva” pentru MOLDPRES.

(Reporter L. Grubîi, editor A. Răileanu)

img18001871

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!