ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Ministrul de Externe Tudor Ulianovschi a avut o întrevedere cu Asistentul Adjunct al Secretarului de Stat al SUA

16:27 | 07.03.2018 Categorie: Oficial

Chişinău, 7 mar. /MOLDPRES/. Intensificarea dialogului strategic între Republica Moldova și Statele Unite ale Americii, impulsionarea dialogului politic la nivel înalt, cât şi obiectivele principale la nivel de cooperare sectorială au fost discutate astăzi de ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Tudor Ulianovschi, în cadrul întrevederii cu Bridget Brink, Asistentul Adjunct al Secretarului de Stat al SUA, transmite MOLDPRES cu referire la Serviciul diplomație publică, comunicare strategică și interacțiune cu presa al MAEIE.

În cadrul dialogului, ministrul Tudor Ulianovschi a evidenţiat determinarea Guvernului de la Chişinău de a continua procesul de implementare al reformelor democratice şi structurale în domeniile justiției, comercial-economic, luptei cu corupţia etc. În context, ministrul Afacerilor Externe a punctat că, pentru moment, atât pentru Republica Moldova, cât şi pentru regiune per ansamblu, este extrem de important sprijinul partenerilor în cadrul eforturilor determinate de asigurare a transformărilor democratice din ţară şi regiune. ”Pledăm pentru impulsionarea dialogului strategic Republica Moldova–SUA şi pentru desfăşurarea, pe parcursul anului curent a şedinţei grupurilor de lucru pe securitatea energetică, pe supremaţia legii şi a statului de drept, precum şi a consultărilor bilaterale în alte domenii reciproc-avantajoase”, a spus ministrul Ulianovschi.

Șeful diplomației moldovenești a apreciat sprijinul extrem de valoros oferit de partenerii americani în promovarea procesului de reglementare a conflictului transnistrean şi continuarea negocierilor în formatul „5+2” în vederea identificării unei soluţii politice pentru problema transnistreană.

Bridget Brink a reiterat sprijinul SUA pentru identificarea unei soluţii viabile pentru reglementarea conflictului transnistrean, cu respectarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova. În context, Asistentul Adjunct al Secretarului de Stat al SUA a apreciat organizarea conferinței „Georgia, Moldova, Ucraina: Parteneriatul Estic – Provocările actuale de securitate”, aceasta fiind o platformă eficientă pentru celei trei state de a analiza riscurile cu care se confruntă și elabora strategii și acțiuni comune pentru soluționarea acestora. 

Asistentul Adjunct al Secretarului de Stat al SUA a relevat măsurile întreprinse de Guvernul de la Chișinău privind implementarea unor ample programe de modernizare a țării, menționând importanţa intensificării eforturilor de combatere a corupției, traficului de fiinţe umane, reformare a justiției, economiei, altor sectoare, care, într-un final, contribuie la dezvoltarea social-economică și politică a țării noastre.

Interlocutorii au făcut un schimb de opinii și pe marginea altor chestiuni importante din agenda cooperării moldo-americane, inclusiv introducerea pe agenda Congresului Statelor Unite ale Americii a proiectului Rezoluţiei privind impulsionarea relaţiilor bilaterale SUA cu Republica Moldova şi sprijinul autorităților de la Washington pentru integritatea teritorială a țării noastre, autorii fiind co-preşedinţii Grupului de sprijin politic pentru Republica Moldova din Congresul SUA – David Price şi Pete Olson.

img18001882

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!