ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Pentru a stimula turismul, Portugalia îşi încredinţează patrimoniul istoric sectorului privat

16:50 | 07.03.2018 Categorie: Externe

Lisabona, 7 mar. /MOLDPRES/. Oraşul Elvas domină regiunea Alentejo din sudul Portugaliei însă chiar dacă este înscris în Patrimoniul mondial al Unesco acest oraş este vizitat de puţini turişti, informează AFP, citată de AGERPRES și MOLDPRES.

Pentru a schimba această situaţie, al doilea grup hotelier portughez, Vila Gale, va cheltui aproximativ cinci milioane de euro pentru a transforma o veche mănăstire din secolul XVII într-un hotel de lux cu 80 de camere care urmează să fie inaugurat anul viitor.

"Suntem convinşi că, graţie unui hotel de calitate, turiştii vor române în Elvas", a declarat preşedintele Vila Gale, Jorge Rebelo de Almeida, care a primit o concesie pe 40 de ani pentru a renova şi exploata această clădire din patrimoniul statului.

Turismul a devenit unul din motoarele economiei portugheze după 2014, când ţara a ieşit dintr-un program de asistenţă internaţională în valoare de 78 de miliarde de euro care a impus măsuri dure de austeritate.

În prezent, pentru a atrage vizitatori în locurile care nu se află pe radarul lor şi, de asemenea, pentru a asigura un flux constant de turişti pe întreaga perioadă a anului, Guvernul de la Lisabona a început să închirieze mănăstiri abandonate, forturi şi alte locuri istorice grupurilor private care să le transforme în hoteluri şi alte centre de petrecere a tipului liber. Mănăstirea din Elvas face parte din cele 33 de locuri istorice abandonate pe care Guvernul vrea să le închirieze grupurilor private, în principal companiilor hoteliere, pentru o perioadă de până la 50 de ani în cadrul unui program denumit "Revive".

Mănăstirea din Santa Clara, nordul Portugaliei, cazarma Graça din Lisabona sau fortul de la Sao Roque, se numără printre cele 33 de locuri istorice abandonate care ar urma să fie renovate şi, majoritatea, transformate în hoteluri.

"Sunt convins că viitorul turismului implică hoteluri care propun o ofertă diferenţiată", afirmă Rebelo de Almeida, adăugând că cifra de afaceri a grupului hotelier Vila Galé a crescut cu 13% în 2017, până la 173 milioane de euro.

În prezent, turismul este responsabil pentru 12,5% din PIB-ul Portugaliei iar cetăţenii britanici, germani, spanioli, francezi şi americani au reprezentat jumătate din vizitatorii străini. Însă majoritatea turiştilor străini merg spre plajele din Algarve, spre capitala Lisabona şi spre regiunea nordică Porto. În plus, sosirile de turişti străini sunt concentrate în perioada primăvară-toamnă.

"Vrem să depăşim aceste destinaţii tradiţionale şi să extindem activitatea turistică pe întreaga perioadă a anului", a declarat secretarul de stat în Ministerul Turismului, Ana Mendes Godinho.

În 2016, Portugalia a fost vizitată de un număr record de 18,2 milioane turişti străini iar, deşi cifrele finale pentru anul 2017 nu au fost încă date publicităţii, oficialii guvernamentali şi reprezentanţii sectorului turistic cred că a fost stabilit un nou record. Hotelurile portugheze susţin că au primit 20 milioane de vizitatori în 2017, în creştere cu 8,9% faţă de 2016, ceea ce a permis sectorului turistic să creeze aproximativ 53.000 de noi locuri de muncă.

Aceste rezultate excelente arată că "sectorul turistic mai are încă loc de creştere în Portugalia", susţine secretarul de stat în Ministerul Turismului, Ana Mendes Godinho.

(Editor A. Răileanu)

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!