ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Maria Culeşov: „Orice ar face o femeie, trebuie să facă de două ori mai bine ca bărbații”

11:21 | 08.03.2018 Categorie: Regiuni

Chişinău, 8 mar. /MOLDPRES/.  Orice ar face femeile, trebuie să facă de două ori mai bine ca bărbații pentru a fi considerat un lucru bun – din fericire, nu este prea greu, a declarat  Maria Culeşov, directorul Agenţiei de Dezvoltare Regională Sud (ADR Sud) într-un interviu acordat în exclusivitate Agenţiei Informaţionale de Stat MOLDPRES cu ocazia Zilei Internaţionale a Femeii.

MOLDPRES:  Putem afirma astăzi că încă suntem o societate cu diferenţe de gen?

Maria Culeşov: Regretabil, dar aşa este. Mai greu este să ținem piept provocărilor și impedimentelor create adesea artificial anume de bărbați din cauza unor prejudecăți care persistă încă în rândul acestora sau a unor motive nejustificate, negativiste pe alocuri, de ordin subiectiv,  dictate de modelul patriarhal conservator și depășit care domină încă astăzi în societatea noastră. Cum ar fi, bunăoară, neîncrederea femeilor în propriile forţe, faptul că femeile sunt mai puţin unite, sunt prea sensibile și vulnerabile etc.

Ne convingem însă, de nenumărate ori, că acolo, unde este femeia, este disciplină, este ordine, este responsabilitate și chiar este risc. Da, anume aşa sunt doamnele, colegele mele şi nu mă tem să spun că  de cele mai dese ori  sunt mai inteligente, mai bine organizate, mai bine puse pe treabă, mai implicate și mai responsabile în comparaţie cu bărbaţii. În pofida riscurilor, totdeauna ne-am asumat angajamente și am mers alături cu bărbații ca să facem o schimbare în Republica Moldova, pe care o așteaptă întreaga societate.

M: Este posibilă în actuala societate o egalitate între femei şi bărbaţi?

M. C.: Egalitatea dintre femei și bărbați reprezintă una dintre prioritățile mele cheie. În activitatea mea, atât politică, cât și cea socială, profesională, mă străduiesc  să facilitez accesul sporit al femeilor la un loc de muncă decent, bine plătit, precum și la pozițiile de conducere. Trebuie să depășim dificultățile rămase pentru ca egalitatea între femei și bărbați să devină o realitate, să facem astfel ca femeile să beneficieze de aceleași șanse, oportunități sau de aceeași recunoaștere ca și bărbații. Să promovăm şi să susţinem ca femeile noastre să dorească să se angajeze într-o concurență loială cu bărbații, să fie primare, consiliere raionale, parlamentare.

M: În contextul aspiraţiilor de aderare la Uniunea Europeană, femeile din R. Moldova vor juca un rol important?

M. C.: Consider că Republica Moldova, ca țară care tinde să adopte aceleași standarde și valori ca și cele ale UE, este un loc ”prielnic” pentru femei, dar trebuie sa depunem toate eforturile pentru a ne asigura că situația nu se va schimba decât în bine. Obiectivul meu în acest domeniu nu este ca toată lumea să fie la fel, dar aș dori să mă asigur că bărbații și femeile dispun de aceleași șanse în viață și se bucură de aceleași drepturi și libertăți.

Tocmai de aceea, este bine să  fie organizate cât mai multe activități de promovare, de consolidare a eforturilor și capacităților femeilor.

M: Mai mulţi ani sunteţi la cârma ADR Sud. Apartenenţa de gen vă ajută sau, dimpotrivă, vă încurcă uneori să gestionaţi o zonă cu multe probleme cum este  Regiunea de Sud?

M. C.: Din postura de director al Agenției de Dezvoltare Regională Sud, de asemenea, am permanent în vizor femeile atunci când vine vorba de implementarea proiectelor investiționale.  Astfel încât, orice aș face împreună cu echipa — reabilitând sau modernizând în Regiunea de Dezvoltare Sud apeducte și sisteme de  canalizare,  construind drumuri  sau instituind în localități un management eficient al deșeurilor solide, dezvoltând infrastructura de afaceri sau sporind atractivitatea turistică a localităților, întotdeauna mă preocupă ce beneficii urmează să aducă proiectele de dezvoltare regională pe care le implementăm sănătății femeilor, calității vieții lor și accesului la piața forței de muncă.

Mă gândesc că dacă vor avea un acces mai sporit la utilități, la condiții mai bune de muncă și de trai, femeile ar fi mai sănătoase și ar trăi mai frumos, ar naște copii și ar sta să-i crească acasă, în R. Moldova, ar dezvolta cu succes afaceri și ar fi mai independente din punct de vedere financiar. Și, deci, ar avea mai mult timp să se admire în oglindă, să se informeze, să socializeze și să se implice mai activ în viața politică și socială. Or, femeile sunt cele care pot reuși.  Peste tot. Și dacă-i așa, atunci să ne unim eforturile și să susținem cât mai activ și cât mai multe femei din Republica Moldova în demersul lor de a-și depăși condiția de verigă slabă.

M: Este o zi specială când se cere şi o urare pentru omagiatele de azi…

M. C.:  Dat fiind faptul că suntem într-o zi de sărbătoare, aș vrea, profitând de ocazie, să adresez tuturor femeilor cele mai sincere felicitări cu ocazia zilei de 8 Martie. Mamă, soție sau fiică, femeia trebuie sărbătorită în fiecare zi. Dragele noastre, vă doresc să aveți parte de o primăvară plină de armonie, care să vă încălzească cu razele ei de soare, să vă umple de iubire și prețuire din partea celor dragi. Fiți mereu apreciate și respectate, înconjurate de căldură, tandrețe, zâmbete de copii, bunăstare și sănătate. Fie ca  zâmbetul senin să nu dispară de pe chipul Dumneavoastră!

M: Vă mulţumim!

(Reporter L. Grubîi, editor M. Jantovan)

img18001891

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!